De vägrar ställa upp på statistikfiffel

ARGENTINA2009-04-21

Tjänstemännen på statistikbyrån Indec, Argentinas motsvarighet till SCB, kämpar för att stoppa regeringens fusk med inflationssiffrorna. De vittnar om hur myndighetens nya ledning anställt »gorillor« med uppgift att hota och trakassera personalen.

Av:  Martin Garat

– Ledningen har anställt ett femtiotal råbarkade män som inte har några egentliga arbetsuppgifter. De är här bara för att tysta oss. De skriker förolämpningar eller hotar oss genom att föra pekfingret över halsen. Vid ett tillfälle gick vi till finansdepartementet för att klaga, men de hade gått dit i förväg. Plötsligt släcktes ljuset, dörrarna stängdes och de började slå oss, berättar en anställd på Indec som vill vara anonym.

Färre fattiga – enligt Indec

Enligt lagen ska statistikbyrån vara oberoende. Men det hindrade inte Argentinas handelsminister Guillermo Moreno från att ta kontrollen över Indec för två år sedan. Han bytte ut chefer och började manipulera inflationsstatistiken. Genom att hålla ned den officiella inflationen sparar landet pengar. En stor del av utlandsskulden är nämligen kopplad till inflationen. Ju lägre inflation, desto lägre blir räntorna.

Tack vare den låga inflationen har miljontals argentinare tagit sig över fattigdomsstrecket – enligt Indec. I verkligheten har fattigdomen knappt minskat och statistiken är något man skämtar om. Samtidigt försvårar de falska siffrorna planeringen av ekonomin.

Men de anställda på myndigheten har gjort motstånd. En gång i månaden genomför tjänstemännen en protest utanför lokalerna i centrala Buenos Aires.

Adela Zaltzman är förtroendevald i de statsanställdas fack ATE. Hon säger att hon inte längre får några arbetsuppgifter, som straff för att hon vägrar att fuska med siffrorna. Kampen handlar om yrkesheder, menar hon.

– Förr var vi stolta över att arbeta på Indec. Vi kunde råka i gräl över vilken som var den bästa mätmetoden. I dag skäms vi.

Polisanmälde trakasserier

Cynthia Pok är också förtroendevald i ATE. Hon berättar att hon flyttades ner i hierarkin när hon inte ville ljuga om antalet fattiga i Argentina. Cynthia Pok har polisanmält flera fall av trakasserier mot dem som inte vill frisera siffrorna – de får sparken eller sänkta löner och utsätts för både fysiska och verbala angrepp.

– Vi har lyckats få nya jobb på finansdepartementet åt flera av dem som avskedats. Men ingen har straffats för övergreppen.

Hon är trots allt optimist.

– Alla vet att Indec ljuger. Vi har fått mycket stöd både inom och utanför landet. Förr eller senare kommer vi att ta tillbaka myndigheten och Indec kommer att stå för sann statistik igen.

Statistikbyråns ledning har inte velat kommentera kritiken.

Inflationen - 20 - eller 50 procent

Enligt statistikbyrån Indec var den sammanlagda inflationen 2007 och 2008 runt 20 procent.

Graciela Bevacqua, före detta avdelningschef på Indec, har gjort en parallell mätning och kommit fram till att inflationen var över 50 procent under perioden. Mätningen får stöd av flera privata institut.

Indec hävdar att bara 15 procent av argentinarna är fattiga. Enligt andra undersökningar hamnar siffran någonstans mellan 29 och 37 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Inlagt av PhD i Ekonomi (ej verifierad) tis, 05/05/2009 - 17:18
Samma sker ju både i USA och Sverige, så fort något ökar i pris viktas det ner i inflationberäkningarna.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA