&quot;Många anställda har kommit till mig och klagat. De har sjalar, vantar och varma tröjor på sig för att slippa frysa&quot;, säger Camilla Eriksson, huvudskyddsombud på Jordbruksverket.<br>Foto: Lars Andersson
&quot;Många anställda har kommit till mig och klagat. De har sjalar, vantar och varma tröjor på sig för att slippa frysa&quot;, säger Camilla Eriksson, huvudskyddsombud på Jordbruksverket.<br>Foto: Lars Andersson

De jobbar med vantar på inomhus

JORDBRUKSVERKET2010-03-02

På Jordbruksverket i Jönköping har en del av personalen halvvantar på sig när de arbetar vid datorerna. ”Temperaturen är ojämn. Efter helgerna är det kyligt”, säger Camilla Eriksson, huvudskyddsombud.

Av:  Torbjörn Svenson

Den kalla vintern påverkar även dem som har ett stillasittande arbete framför datorn. Camilla Eriksson, handläggare på Jordbruksverkets miljöenhet i Jönköping, använder periodvis halvvantar. I de flesta rum är temperaturen normal, men i vissa rum förekommer kallras. Som lägst har man uppmätt 13 grader intill en vägg. Enhetschefen Mali Jankovic har vid ett tiotal tillfällen tagit upp problemen med fastighetsägaren i vinter.

– Självklart ska man inte behöva arbeta med vantar vid datorn, men vi har inga generella lösningar, utan försöker ordna det från fall till fall. I en del rum har vi höjt temperaturen, ibland har vi flyttat skrivborden, säger Mali Jankovic.

Någon sänkning av temperaturen under kvällar och helger förekommer inte. Under veckan, när alla elektriska apparater är igång och all personal är på plats, blir det något varmare. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska det vara minst 20 grader inomhus vid stillasittande arbete.

− Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att reglerna efterlevs. Vi har fått många frågor om inomhustemperaturer den senaste tiden, säger Anders Hörberg, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Om inte arbetsgivaren kan lösa problemen, har skyddsombud möjlighet att vända sig till Arbetsmiljöverket och göra en anmälan enligt arbetsmiljölagen, förklarar han. Då kan Arbetsmiljöverket förbjuda fastighetsägaren att hyra ut lokalerna till dess att angivna åtgärder är vidtagna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA