Datalagring godkändes av EU-parlamentet
EU-parlamentet godkände med klar majoritet planerna på att lagra uppgifter om medborgarnas tele- och datatrafik. Beslutet överensstämmer i stort med kommissionens förslag.
EU-parlamentet har tidigare gjort motstånd mot datalagring och röstade i september mot förslaget. I det betänkande som presenterades inför parlamentets nuvarande session tillstyrktes planerna, men med betydande inskränkningar i förhållande till kommissionens förslag.
Men under parlamentets behandling av betänkandet ändrade majoriteten formuleringarna så att de tydligare följer förslaget från kommissionen. Ett förslag som den svenske justitieministern Thomas Bodström drivit hårt. Majoriteten bestod av den konservativa/kristdemokratiska gruppen tillsammans med socialistgruppen.
Enligt förslaget ska data- och teleoperatörer åläggas att lagra uppgifter om trafiken under 6-24 månader. Även information om telefonsamtal som inte gått fram ska lagras. Informationen ska kunna göras tillgänglig för utredning, avslöjande och åtal avseende allvarliga brott. Ekonomisk ersättning till operatörerna regleras inte i det direktiv parlamentet beslutat om.
Det som ska lagras är uppgifter om sms, mobiltelefontrafik, e-post och vilka webbplatser som besökts. Materialet ska sedan kunna användas av polis och säkerhetstjänster för att bekämpa terrorism och utreda brott. Det är inte innehållet i kommunikationen som lagras, utan bara uppgifter om vem som kommunicerat med vem, varifrån och vid vilken tidpunkt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.