Datalagring ett halvår blir lag

INTEGRITET2012-03-21

Riksdagen beslutade i dag som väntat att data om mejl och mobilsamtal ska lagras i sex månader. Därmed uppfyller Sverige EUs direktiv som syftar till att förbättra brottsbekämpningen.

En majoritet i riksdagen, 233 ledamöter, röstade i dag, onsdag, ja till att införliva EUs datalagringsdirektiv i svensk lag.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna samt 3 centerpartister röstade nej, totalt 41 ledamöter. 19 avstod från att rösta. 56 var frånvarande.

Lagförslaget, som blir verklighet 1 maj innebär att nätleverantörer och mobiloperatörer måste spara information om telefonsamtal och mejl i sex månader. I brottsutredningar ska polisen kunna se vem som mejlat eller ringt mobilsamtal, till vem och vid vilken tidpunkt.

Att frågan är kontroversiell visar både splittringen i Centerpartiet och det faktum att samtliga ja-röstande riksdagspartiers ungdomsförbund tagit ställning emot datalagringsdirektivet.

I debatten på onsdagsförmiddagen sade Maria Ferm (MP) att datalagringen är ett oproportionerligt stort ingrepp i den personliga integriteten i förhållande till den eventuella nyttan.

– Det är väldigt mycket information som kommer att lagras. Det är väldigt personligt. Om informationen skulle komma i orätta händer skulle en enorm skada vara skedd. Förr eller senare kommer misstag att begås eller makt att missbrukas, sade hon.

Bland lagförslagets förespråkare märktes Ulrika Karlsson (M). Hon gav ett exempel på värdet av att man även sparar uppgifter om missade samtal.

– En man kidnappade en åttaårig flicka och förgrep sig sexuellt på henne. Flickan uppgav senare att mannen hade fått två samtal som han inte hade svarat på. Genom de uppgifterna kunde man hitta den abonnent som var förövaren, sade hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet IT EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA