Dan Eliasson sitter kvar - åklagarstyrka sätts in

POLISEN2017-01-20

Polisen resultat fortsätter att sjunka, men rikspolischefen sitter kvar trots den senaste tidens spekulationer om hans avgång. Dagens möte mellan inrikesminister Anders Ygeman, S, och Dan Eliasson resulterade i stället i en rad åtgärder för att vända utvecklingen.

Anders Ygeman inledde fredagens pressträff med att säga att Polisen haft stora utmaningar under de senaste åren - flyktingmottagandet, gängkriminalitet som ökar och omorganisationen.

– Polisens resultat är för dåligt, men det finns ljuspunkter, sade inrikesministern och presenterade en rad åtgärder.

Det blir anställningsstopp vid de nationella avdelningarna.

– De har varit välbemannade men det har varit svårt att få ut poliser lokalt. Det innebär att samtliga nya poliser placeras lokalt.

Regeringen ger också Åklagarmyndigheten i uppdrag att inrätta en speciell åklagarenhet som ska hjälpa polisen med utredningar för att ”beta av balanserna” och förbättra utredningsresultaten.

Därutöver får Polisen och Brottsförebyggande rådet i uppgift att förbättra och förfina brotts- och trygghetsstatistiken på lokalpolisområdesnivå. Men några siffersatta mål på hur stora förbättringar som måste till för att regeringen ska ha fortsatt förtroende för Dan Eliasson ville inrikesministern inte utfärda.

– Det viktigaste är inte siffrorna, då riskerar vi att få en Polismyndighet som bara fokuserar på statistiken. Då kan man ta nykterhetskontroller eller utreda ringa narkotikabrott. Det här ska vända på riktigt, få långsiktigt tryggare medborgare. Vi vill inte komma tillbaka till pinnjakten igen.

Anders Ygeman underströk att han och Dan Eliasson hade haft en uppriktig och allvarlig diskussion om situationen.

– Men jag tror det vore ett misstag att i det här läget, precis när omorganisationen har satt sig, att byta rikspolischef, sade Anders Ygeman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA