Dåligt skydd mot korruption

MYNDIGHETER2013-02-21

Svenska myndigheter är okunniga när det gäller riskerna för korruption. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter en omfattande granskning.

Alltför många stora myndigheter saknar kunskap om hur utsatta de är för korruption. En av fyra myndigheter har inte värderat korruptionsriskerna och kan därmed inte veta vilka åtgärder de bör vidta för att effektivt motverka korruption, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Riksrevisionen har granskat 65 stora myndigheter som tillsammans omsätter cirka 90 procent av statens budget.

En anledning till att så många inte har analyserat korruptionsriskerna kan enligt rapporten vara att myndigheterna underskattar riskerna och tror att korruption inte kan förekomma hos dem. Enligt Riksrevisionen har nästan alla myndigheter riktlinjer, men de är oftast generella och inte anpassade till verksamheten.

”Korruption skadar medborgarnas förtroende för myndigheterna och i förlängningen demokratin. Det är därför viktigt att myndigheterna tar riskerna på allvar och aktivt förebygger korruption”, säger riksrevisor Jan Landahl i pressmeddelandet.

Enligt granskningen har inte heller regeringen någon samlad bild av hur myndigheterna arbetar med att förebygga korruption. Det är upp till varje myndighetsledning om och hur de vill arbeta med frågorna. Enligt Riksrevisionen bör regeringen överväga ett tydligt krav på alla myndigheter att värdera risker för korruption och alla myndigheter bör införa rutiner för hur personalen kan anmäla misstankar om korruption.

”Det är myndighetsledningen som har ansvaret för myndighetens skydd mot korruption och det är upp till ledningen att bedöma hur den vill arbeta med frågorna. Det kan förklara varför det är relativt stor variation i myndigheternas sätt att arbeta”, skriver Jan Landahl i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA