Dåligt ledarskap och stress

MIGRATIONSVERKET2008-11-10

Stress och missnöje med chefen är vanligt på Migrationsverket. Det visar en medarbetarenkät som 82 procent av verkets anställda besvarat.

Migrationsverkets medarbetarenkät genomfördes under oktober. Enligt generaldirektör Dan Eliasson är resultatet övervägande positivt, men enkäten visar att det finns frågor som verket behöver ta tag i, till exempel ledarskapsfrågorna, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt enkäten känner sig de anställda på Migrationsverket trygga på jobbet, tycker att det egna arbetet är meningsfullt och viktigt och som arbetsplats får verket 3,17 poäng av 4 möjliga.

– Det bekräftar de intryck jag redan har, att vi har mycket engagerade medarbetare som tycker att vårt uppdrag är meningsfullt, säger Dan Eliasson.

Många av medarbetarna upplever att de har ett stressigt arbete. Påståendet att arbetstiden räcker till för att utföra arbetet fick bara 2,54 av 4 poäng. Ledarskapet på verket får ännu sämre betyg med 2,49 poäng. Enligt personalchef Eva Kramér Jensfelt har verket redan börjat arbetet med att förbättra ledarskapet:

– Vi har påbörjat en delning av enheterna för att göra det möjligt för cheferna att vara ledare. Vi har också satsat resurser på ledarskapsutvecklingen, men vi behöver fortsätta så att cheferna kan sätta tydliga mål och bli bättre på att kommunicera med den enskilde medarbetaren, säger hon i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA