Dåliga utredningar fäller kvinnor
Brist på forskning om kvinnoyrken och bristande utredningar från Försäkringskassan leder till att fler kvinnor än män nekas ersättning från arbetsskadeförsäkringen.
Det framgår av en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Inspektionen har haft regeringens uppdrag att förklara varför arbetsskadeförsäkringen slår så olika för kvinnor och män, trots att beviskraven mildrades 2002 för att komma åt just detta och trots att Försäkringskassan satsat på metodstöd och utbildning.
ISF har tittat på fallen 2009-2010 då Försäkringskassan prövat om en sjukdom kan anses ha orsakats av skadlig inverkan i arbetet. Av männens ansökningar bifölls 39 procent, av kvinnornas 24 procent.
En viktig orsak till skillnaden är att beviljandegraden är högre när personen har skador som typiskt sett förekommer i mansdominerade yrken. En granskning som Försäkringskassan själv har gjort visar att hälften av dem som arbetar inom gruv-, bygg- och anläggningsarbete får sina arbetsskador godkända, medan bara en procent av dem som arbetar inom vård och omsorg får bifall på ansökan.
Att det är så beror delvis på att forskning om sambandet mellan faktorer i arbetet och sjukdom till största delen utgörs av studier genomförda i mansdominerade yrken. De vetenskapliga beläggen är viktiga för besluten.
Men det friar inte Försäkringskassan från ansvar, anser ISF. Beslut om arbetsskadeersättning ska göras utifrån en helhetsbild, och kassan är skyldig att göra så kallade exponeringsutredningar och titta på hur arbetet faktiskt ser ut. Dessutom är var och en försäkrad ”i befintligt skick”, och utredningarna ska ta hänsyn till den enskilda individens sårbarhet.
Men ofta saknas gedigna exponeringsutredningar. Enligt ISFs intervjuer med handläggare och specialister på Försäkringskassan finns inte tillräckligt med tid att göra en ordentlig utredning. Det förekommer att handläggarna grundar sina beslut enbart på yrkestitel och sjukdomsdiagnos, skriver ISF. Försäkringskassans egen granskning bekräftar att arbetsskadeutredarna ”genar” och gör antaganden om arbetsmoment och risker. Bara 243 av 400 granskade ärenden innehåller det underlag som behövs för att fatta beslut, enligt Försäkringskassans rapport.
Även i de övriga nordiska länderna är det fler män än kvinnor som får sina ansökningar om arbetsskadeersättning beviljade.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Säger det inte ganska mycket?
http://www.av.se/dokument/stat...