Annons:

"Dålig valuta för jobbskatteavdraget"

LO-RAPPORT2008-08-26

Jobbskatteavdraget är ett slöseri med samhällets resurser, hävdar LO-ekonomerna i en rapport. Med riktade insatser till vissa grupper skulle fler komma i arbete, anser de.

De nya skatteavdrag för arbetande som genomfördes i år och förra året kostar staten 50 miljarder kronor i uteblivna skatteinkomster. Bortfallet minskar om många fler börjar arbeta tack vare reformen, men så har det inte blivit, enligt LO-ekonomerna.

Beräkningar tyder på att avdraget framför allt ger långtidssjuka och en blandad ”övrig”-grupp, med bland annat hemarbetande kvinnor, en knuff ut på arbetsmarknaden. Men förtidspensionärer och arbetslösa påverkas i liten utsträckning, och bland dem som redan arbetar kan avdraget till och med stimulera till minskad arbetstid – man kan nu få samma inkomst som tidigare med mindre arbetsinsats.

– Det är en väldigt begränsad och ganska brokig skara människor som man kan visa att jobbskatteavdraget biter på, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

Enligt flera bedömare avtar dessutom effekten med ytterligare skattesänkningar, vilket innebär att det tredje steget i jobbskatteavdraget vid årsskiftet kommer att göra än mindre nytta.

Pengarna borde i stället användas till riktade insatser för de arbetslösa och för dem som i statistiken faller utanför arbetskraften, anser LO. Det kan till exempel vara jobbsubventioner eller utbildning och kompetensutveckling.

LO-ekonomerna påminner om att avdraget delvis betalas med sänkta ersättningsnivåer i socialförsäkring och a-kassa. Den stora majoritet av dem som trots skattereformen blir kvar i ”utanförskap” har fått se sina inkomster minska med sex – sju procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA