Dålig utslussning av sjukskrivna
Försäkringskassan är dålig på att bedöma långtidssjukskrivnas förutsättningar att klara ett annat arbete på arbetsmarknaden. Det anser Riksrevisionen efter en granskning.
Om en sjukskriven inte klarar av att gå tillbaka till sitt tidigare arbete ska Försäkringskassan pröva om den sjukskrivne kan klara något annat arbete på arbetsmarknaden. Sedan 1 juli 2008 gäller nya regler, som innebär att Försäkringskassan måste göra en sådan prövning inom 180 dagar. Riksrevisionen har granskat hur kassan skött uppgiften innan den nya regeln trädde i kraft.
Enligt granskningen prövar Försäkringskassan alltför sällan om den sjukskrivne kan ta ett annat jobb. Det har varit ovanligt att sjukskrivna lämnar sjukförsäkringen för annat arbete, studier eller för att söka nytt arbete. Bara i sju fall av tio har kassan gjort en prövning av om ett annat arbete skulle vara möjligt. I de flesta fall var bedömningen att sjukdomen skulle hindra också ett annat arbete. Mindre än en av fem av de långtidssjukskrivna gick från sjukskrivningen till annan sysselsättning. De flesta fortsatte att vara sjukskrivna eller fick förtidspension.
– Anknytningen till den sjukskrivnes arbetsgivare behölls ofta, trots att en återgång dit inte bedömdes som möjlig. Det är viktigt att en av de bärande tankarna i sjukförsäkringen efterlevs, även när resultatet av bedömningen kan bli arbetslöshet, säger riksrevisor Karin Lindell i ett pressmeddelande.
Riksrevisionen hoppas att de nya tidsgränserna ska underlätta för Försäkringskassan, men befarar att det också med de nya reglerna finns för få drivkrafter för att komma till rätta med problemen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.