Dålig kontorsmiljö påverkar närvaro och hälsa
De som är missnöjda med sin arbetsmiljö på kontoret distansarbetar i högre utsträckning än de som är nöjda, visar ett forskningsprojekt från Arbetshälsoinstitutet i Finland.
Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt har granskat sambanden mellan distansarbete, upplevd arbetsmiljö och sjukfrånvaro i olika slags kontorslokaler. Enligt forskarna är det lokalernas funktionalitet och möjligheten till arbetsro som avgör hur anställda värderar sin arbetsmiljö.
Efter pandemin har anställda som är missnöjda med arbetsplatsens lokaler fått ökad möjlighet att åtminstone till viss del arbeta hemifrån. Forskarna kunde konstatera att de som är kritiska till sin kontorsmiljö arbetar mer på distans än andra och dessutom vill göra det ännu mer.
”Enligt vår undersökning är arbetsro en faktor som gör att man vill arbeta på kontoret. Det innebär möjlighet att fokusera på arbetet utan större störningar och avbrott. Därför lönar det sig att säkerställa koncentrationsmöjligheter på kontoret, även om man i första hand vill stödja möten och samarbete”, noterar forskaren Annu Haapakangas från Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.
En god arbetsmiljö leder inte bara till större fysisk närvaro utan även till färre korta sjukskrivningar, visar studien.
”Resultatet passar bra in i den tidigare kunskapen om stresseffekterna av öppna kontorslokaler. Det som var viktigt i den här undersökningen var att man konstaterade ett samband mellan arbetsplatsens förhållanden och sjukfrånvaron även i hybridarbete, där man mer sällan är på arbetsplatsen”, framhåller Annu Haapakangas.
Det är viktigt att lokalerna är lätta att använda även för dem som inte är så ofta på kontoret, anser forskarna. Forskningsprojektet, Hero, har utarbetat en ”utvecklingskarta” som kan användas vid planering av hybrida arbetsplatser.
I projektet har närmare 1 700 personer intervjuats. De svarande arbetade främst i offentlig sektor, med exempelvis forskning, statsförvaltning och pensioner.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.