Dålig arbetsmiljö i staten

ST-UNDERSÖKNING2008-05-27

Mer än varannan statstjänsteman anser att de har alldeles för mycket att göra. Det framgår av en undersökning som ST låtit göra.

”Arbetsmiljön i staten är en lågt prioriterad fråga för regeringen”, skriver STs ordförande Annette Carnhede och ombudsmannen Torbjörn Carlsson i en debattartikel i Svenska Dagbladet. ST har tillsammans med Statistiska centralbyrån, SCB, för tredje gången genomfört en stor undersökning av hur de statsanställda upplever sin situation.

”Undersökningen visar att det är lågt i tak på statliga arbetsplatser och att stress, hot, våld och sömnproblem tillhör vardagen. Så här kan vi inte ha det”, skriver de två.

Enligt undersökningen har mer än var fjärde statsanställd sömnsvårigheter på grund av att tankar på jobbet håller dem vakna, var fjärde är upprörd över att de inte klarar av att utföra det uppdrag myndigheten har och var tredje säger att det är känsligt att framföra kritik mot ledningen.

”Jobben på statliga arbetsplatser är både för viktiga och för inspirerande för att en dålig arbetsmiljö ska få försämra deras status. Regeringen måste nu agera för att ge statliga verksamheter förutsättningar att klara sina uppgifter – annars är demokrati och rättssäkerhet i fara”, skriver Annette Carnhede och Torbjörn Carlsson.

Undersökningen bygger på intervjuer med 3 364 ST-medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA