CSN-chefen milt tillrättavisad av JK

JK2005-09-13

Chefer i stat och kommun måste vara mycket försiktiga med att kritisera medarbetare som uttalar sig i medierna om sina arbetsförhållanden. Det framhåller Justitiekanslern mot bakgrund av artiklar i denna tidning.

I december 2002 rapporterade Statstjänstemannen, föregångaren till ST Press, om uttalanden som CSNs dåvarande generaldirektör Björn Mårtensson gjort. Artikeln ledde till att Mårtensson anmälde sig själv till Justitiekanslern, som nu har lämnat sitt utlåtande.

Artikeln hade sin upprinnelse i att anställda på CSN reagerat på vad Björn Mårtensson sagt vid ett besök på CSN-kontoret i Malmö: ”Malmö är ett bra kontor, det är tyst om er. Ni är inte sådana som går till pressen.”

Bättre utan medieinblandning

I brev till personalen underströk Björn Mårtensson att myndigheten bäst löser sina problem utan mediernas inblandning, och att många anställda far illa när det skrivs negativa saker om CSN.

Justitiekansler Göran Lambertz jämför i sitt beslut dessa händelser med ett fall där en åklagare kritiserat medieläckor under pågående brottsutredning. I det fallet var det rimligt att myndighetsföreträdare fick framföra kritik, anser JK. Uppgifterna var hemligstämplade och publiceringen skadade brottsutredningen allvarligt.

Men i CSNs fall hade anställda enbart yttrat sig om arbetsförhållandena på myndigheten, och inga sekretessbelagda uppgifter hade lämnats ut. ”När det gäller sådana uttalanden får utrymmet för att kritisera en anställd som har vänt sig till medierna anses vara mycket begränsat”, slår JK fast.

Det är enligt Tryckfrihetsförordningen förbjudet för myndigheter och chefer att utsätta medarbetare för någon form av straff för att de utnyttjat sin meddelarfrihet.

”Mindre lämpliga...”

JK anser att Björn Mårtenssons uttalanden var försiktigt hållna, men att de ändå gav intryck av att chefen var negativ till att de anställda utnyttjade sin meddelarfrihet. Det kan leda till att de anställda avstår från att vända sig till medierna för att inte riskera kritik från chefen.

Sammantaget bedömer JK att generaldirektörens uttalanden var ”mindre lämpliga utan att för den skull vara direkt olämpliga”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA