CSN anlitar konfliktlösare
Arbetsplatskonsulter har kallats in för att hjälpa till att lösa konflikter på CSNs kontor i Lund.
I början av året genomfördes en hälsoprofilbedömning på Centrala studiestödnämnden, CSN, i Lund. I konsultens rapport summerades situationen:
”Sammanfattningsvis mår flera av de anställda på CSN i Lund mycket dåligt. Många upplever att organisation och ledning varken hör eller ser de anställda. . . . Flera upplever dessutom att ledningen på lokal nivå inte uppmuntrar och ’pushar’ de anställda, utan i stället är negativa och skäller.”
En av de anställda, Janne Malmros, anser sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling.
– Som motivering för min låga lön sades att arbetskamrater påstått att de blivit deprimerade och sjuka av åsikter som jag har framfört. Men jag fick inte veta vad klagomålen innehöll eller vem som framfört dem. Det är rena Kafkavärlden.
På ett medlemsmöte i oktober begärde kontorets ST-medlemmar enhälligt att arbetsmiljöinspektionen skulle tillkallas.
Begäran fick emellertid ingen respons. På en fråga från Statstjänstemannen hävdade kontorschefen Lena Gartmark att flertalet anställda är relativt nöjda med arbetsmiljön. Sedermera har hon dock kallat in konsulter från Arbetslivstjänst för att utreda den psykosociala miljön på arbetsplatsen.
Tre ST-medlemmar har meddelat att de tänker lämna förbundet. Motiveringen sägs vara Statstjänstemannens artikel i förra numret om efterforskning av källor.
Det är inte första gången det stormar på CSN i Lund. För några år sedan fick den förra chefen gå efter att anställda hittat kränkande anteckningar han gjort om enskilda personer inför löneförhandlingarna.
Enligt ST-CSNs huvudskyddsombud Göran Rendert har konflikterna präglar kontoret i minst tio år.
– Det har varit en lång process med påståenden om kränkningar och samarbetssvårigheter. Jag kan självkritiskt säga att vi i centrala facket borde ha agerat tidigare.
Han besökte nyligen en arbetsplatsträff i Lund och tyckte sig se en vilja till problemlösning hos fack och arbetsgivare.
– Det som bekymrade mig var att de flesta var så tysta. Jag får intrycket att medarbetarna är rädda.
Arbetsplatsombudet Kent Rosqvist, som varit starkt kritisk mot ledningen, blev på fredagen den 13 december avstängd från arbetsplatsen, 18 dagar innan hans vikariat går ut. Någon motivering har han inte fått.
Flera personer med kunskap om CSN-kontoret i Lund talar om problem och konflikter som ”sitter i väggarna”.
– Det är det som är problemet med konflikter, de hänger kvar. Deltagarna i gruppen anpassar sig efter att det finns konflikter, säger psykologen Sonja Leikrans.
Hon har mångårig erfarenhet av utredningar kring arbetsplatskonflikter och kränkande särbehandling. Hon påpekar att deltagarna i en grupp som drabbas av konflikter först går in i processen utan egentligt val. Men när konflikterna pågått en tid blir de självgenererande – om någon lämnar gruppen måste ersättaren ”fylla tomrummet”.
– Och om någon försöker förändra situationen, om till exempel chefen vill ta tag i konflikten, blir det oro.
Enligt Sonja Leikrans är det också nödvändigt att anlita en konsult utifrån.
– Tyvärr är det inte så ovanligt att ledningen vill ha slutsatser som ser ut på ett visst sätt. Chefen måste vara beredd att ifrågasätta sig själv.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.