Civilanställda utesluts från utbildning

POLISEN2011-02-02

Polisen i Stockholm ska genomföra en pilotutbildning för brottsutredare. Men bara polisutbildade får delta. Inte civilanställda. ”Det är ren kränkning”, säger Mika Eskelinen, vice ordförande för ST inom Polisväsendet i Stockholm.

Av:  Therese Säfström

Enligt Mika Eskelinen finns det ingen grund för att utesluta civila brottsutredare. I det här fallet ska ett e-postmeddelande ha motiverat beslutet med att många av de civilanställda inte skulle ”ha sett en lagbok”.

– Och då har vi ändå medlemmar som är jurister! Det här att polisledningen särskiljer mellan polisutbildade och civila visar sig hela tiden och är ett problem som finns i hela organisationen, säger Mika Eskelinen.

Kriminalkommissarie Lars Markus på länskriminalpolisavdelningen, säger att tanken är att civilanställda på sikt också ska få en motsvarande utbildning. Men att erfarenheten från tidigare utbildningar visar att det inte är ”optimalt” att hålla gemensamma utbildningar för civila och poliser.

– Poliser har i allmänhet en bättre bas att stå på eftersom de har fått grunderna på polishögskolan. Visst finns det civilanställda som är jurister, men mellan de civilt anställda varierar utbildningsbakgrunden. Så är oftast inte är fallet med poliser, säger Lars Markus.

Utbildningen det gäller är en grundutbildning för brottsutredare. Under mars genomförs en pilotomgång som sedan ska utvärderas. Efter det säger Lars Markus att man ska ta ställning till en utbildning för civilt anställda.

ST inom Polisväsendet i Stockholms län överväger nu att anmäla hela myndigheten för kränkande behandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA