Civilanställda får fortsätta utreda grova våldsbrott

NYHET2005-03-15

Polisfacket i Jämtland ansåg att det kunde bryta mot lagen att låta civilanställda utreda våldsbrott. Men åklagaren är av annan uppfattning och har lagt ner förundersökningen.

Av:  Eva Spira

– Jag är glad över att det är utagerat. Men polisfacket kunde ha tagit reda på vad som gäller innan de gjorde sin anmälan, säger ST-medlemmen Gunilla Mälberg.

Det var hennes medverkan i ST Press nr 14/2004 som föranledde styrelsen för Jämtlands polisförening att i ett brev till länspolismästare Lennart Saläng ifrågasätta civilanställdas rätt att göra kvalificerade brottsutredningar.

Mycket lägre lön

Artikeln de uppmärksammat handlade om att Gunilla Mälbergs lön är cirka 7000 kronor lägre än lönen för de poliser som utförde samma arbetsuppgifter. Enda skillnaden är att hon som civilanställd inte får använda tvångsmedel.

I brevet till Lennart Saläng skrev styrelsen för polisfacket i Jämtland att denne kan ha gjort sig skyldig till ett lagbrott.

Lennart Saläng skickade brevet vidare till åklagaren som kommit fram till att det inte har begåtts något brott som faller under allmänt åtal.

Nu ska länspolismästare Lennart Saläng även låta statens ansvarsnämnd pröva ärendet för att se om något arbetsrättsligt fel är begånget.

– Men jag är mycket nöjd med det arbete de sex civilanställda brottsutredarna gör. Så om inte ansvarsnämnden kommer till något annat resultat så kommer de att fortsätta med nuvarande arbetsuppgifter, säger Lennart Saläng.

Hur blir det med Gunilla Mälbergs lön?

– Det kan jag inte svara på än. Vi har precis börjat med löneförhandlingarna och ska snart börja med en lönekartläggning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA