Civilanställd tar strid om lönen
Gunilla Mälberg, civilanställd vid polisen i Östersund, utreder våldsbrott. Trots att hon gör samma jobb som poliserna i gruppen, skiljer det 7 000 kronor i lön.
Efter att under två år ha försökt få en ändring till stånd har Gunilla Mälberg gjort en anmälan om lönediskriminering till Jämo. Nu ska ST centralt hjälpa henne att driva frågan.
– Jag utreder kvinnofridsbrott och arbetar självständigt direkt under åklagaren. Det innebär att jag förhör våldsoffren och vittnen och delger misstanke om brott, förklarar Gunilla Mälberg.
Hon har gått en 20-veckors utbildning för civila brottsutredare. Utbildningen är lika lång och fullt jämförbar med vad poliserna lär sig om brottsutredningar på polishögskolan, enligt Gunilla Mälberg.
Så trots att arbetsuppgifterna är i det närmaste identiska i utredningsgruppen skiljer det cirka 7 000 kronor i lön mellan henne och poliserna.
Den enda skillnaden är att hon inte får använda tvångsmedel, som husrannsakan och hämtning till förhör. Men det är sällan utredarna utför tvångsingripanden, förklarar Gunilla Mälberg.
Att det kan vara fråga om en könsrelaterad diskriminering beror på att de civilanställda är en kvinnodominerad grupp, medan poliserna inte är det.
– Mina chefer och åklagaren säger alla att jag gör ett bra jobb. Och snart ska jag och en polis ordna en utbildning för poliser och åklagare i hot- och riskbedömning i samband med våld mot kvinnor. Det känns märkligt att vi anses lika kapabla, men att det skiljer så mycket i lön, säger Gunilla Mälberg.
ST ska i dagarna begära överläggning med länspolisen om hennes anmälan om lönediskriminering, förklarar Margareta Olsson, ST.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.