Chefer vill påverka lönen mer
Cheferna i staten är missnöjda med sina möjligheter att påverka lönesättningen. Bara en av tre tycker att de kan påverka hur mycket pengar som ska fördelas, enligt en enkät Saco-S gjort.
Sacoförbunden inom staten, Saco-S, skickade med e-post frågor till närmare 4 300 statliga chefer och fick svar från nästan två tredjedelar av dem.
Nio av tio säger att de är delaktiga i lönesättningen av sina medarbetare. Så gott som alla har regelbundna medarbetarsamtal/utvecklingssamtal. Två av tre har en dialog med sin egen närmaste chef om behovet av löneökningar, men bara en av tre anser att de kan påverka hur mycket pengar de kan fördela mellan medarbetarna.
Fyra av fem skulle vilja att det ekonomiska resultatet i verksamheten fick påverka löneutvecklingen, men mindre än en av fem upplever att det finns något sådant samband. En av fyra anser att det finns ett samband mellan hur den egna enheten uppfyller uppställda målsättningar och hur mycket pengar man får att fördela mellan medarbetarna.
Tre av fyra anser att de genom dialog om medarbetarnas löner kan påverka deras arbetsinsatser. Cheferna ser alltså lönesättningen som ett viktigt verktyg för arbetsledning.
Två av tre av dem som uppger att de är delaktiga i lönesättningen säger att de har lönesamtal, men att lönen inte sätts i samtalet utan i förhandlingar mellan andra från myndigheten och fackliga förtroendevalda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.