Chefen påverkar din hälsa

CHEF2005-10-31

Hur chefen utövar sitt ledarskap kan ha en direkt betydelse för medarbetarnas hälsa. Det framgår av en studie publicerad av forskningsprogrammet Saltsa.

Tillfredsställelsen med det egna arbetet är intimt förbunden med hälsan – och eftersom chefen har stort inflytande över faktorer som påverkar arbetstillfredsställelsen finns ett indirekt samband mellan ledarskap och medarbetarnas hälsa, anser Anna Nyberg, Peggy Bernin och Töres Theorell som i rapporten sammanfattat egen och andras forskning.

Den bästa chefen är relationsorienterad och bryr sig om och intresserar sig för sina medarbetare, samtidigt som han/hon också tillhandahåller en struktur där medarbetarna vet vad som gäller. Omvänt har en chef som inte visar omtanke och som inte förmår tydliggöra arbetsuppgifter och förväntningar en negativ påverkan på medarbetarnas hälsa.

Resultaten har påvisats både i svenska och internationella studier.

Högre chef spelar mindre roll

De chefer som har störst inverkan på medarbetarnas hälsa är de som har direktkontakt med de anställda, i första hand chefer på lägre nivå och mellanchefer. Högre chefer har betydelse mer för organisationens kultur och strukturer.

Relationsorienterat ledarskap gör att medarbetare utvecklar högre grad av engagemang, tar mer initiativ och får bättre självförtroende. Medarbetare som har låg stresspåverkan upplever högre arbetstillfredsställelse med ett relationsinriktat ledarskap. Ju högre stress och påfrestning man upplever i arbetet, dess viktigare är det att chefen tillhandahåller en tydlig struktur.

Enligt en amerikansk studie från 1998 motverkar ett gott socialt utbyte mellan chef och medarbetare stress och utbrändhet – goda relationer med chefen är alltså hälsobefrämjande.

Fakta Saltsa

Saltsa är ett samverkansprogram mellan Arbetslivsinstitutet, LO, TCO och SACO som driver forskning om aktuella svenska och europeiska arbetslivsfrågor.
Syftet är att bidra till ett bättre svenskt och europeiskt arbetsliv genom att ta fram och förmedla aktuella kunskapsunderlag av hög vetenskaplig kvalitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA