Chefen är viktig för hälsan

ARBETSMILJÖ2011-11-22

Chefer har en avgörande betydelse för hälsoläget på arbetsplatsen. Det visar en doktorsavhandling vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap.

Ledarskapet är avgörande för möjligheten att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats. Det hävdar forskaren Andrea Eriksson i en ny avhandling.

”Cheferna bör använda riktlinjerna för hälsofrämjande arbete till att skapa en god arbetsmiljö. Ett hälsofrämjande ledarskap kan definieras som ett ledarskap som arbetar för att skapa en hälsofrämjande kultur. Det innefattar värderingar som inspirerar och motiverar de anställda att delta i utvecklingen mot en hälsofrämjande arbetsplats”, skriver Andrea Eriksson i ett pressmeddelande.

Att främja de anställdas hälsa är ett långsiktigt arbete, som kräver engagemang och stöd från alla nivåer, inte minst från den högsta ledningen, menar hon. Det handlar inte bara om chefens kunskap och färdigheter, men också vilka riktlinjer och strukturer för hälsofrämjande arbete som finns inom organisationen. Begreppet hälsofrämjande ledarskap har anammats av flera svenska kommuner, som en del i satsningar för att sänka sjukfrånvaron.

Men Andrea Eriksson är skeptisk till ett allt för snävt fokus på sänkt sjukfrånvaro.

”I mina intervjuer med chefer inom kommunala sektorn ser jag att de tänker i hälsofrämjande termer, men att deras pressade arbetssituation kan göra det svårt för dem att i praktiken arbeta hälsofrämjande. Inom kvinnodominerade sektorer, som till exempel äldreomsorg och skola som jag har tittat på, handlar det till stor del om att mellanchefer behöver få bättre förutsättningar för att arbeta med arbetsmiljöfrågor.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA