Bristfälliga läkarintyg stort problem

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-05-04

Tre av fyra läkarintyg som lämnas till Försäkringskassan saknar obligatoriska uppgifter. Det visar en genomgång av 500 läkarintyg myndigheten gjort och redovisat för regeringen.

– Jag skulle vilja att läkarna prioriterade läkarintygen högre, eftersom de är viktiga för patienterna. Ett komplett intyg från första början ger snabbare beslut, och åtgärder och insatser för att den sjukskrivne ska kunna återgå i arbete kan starta snabbare. Det skulle också minska administrationen för bägge parter, säger Försäkringskassans chef Adriana Lender i ett pressmeddelande.

Bara var fjärde läkarintyg av de 500 intyg Försäkringskassan har granskat innehöll samtliga obligatoriska uppgifter. I övriga saknades någon eller några uppgifter. Det som oftast saknas är sådana som kräver bedömningar eller beskrivningar från läkaren. I vart tredje läkarintyg är informationen om vad läkaren funnit vid sin undersökning bristfällig. I närmare sex av tio intyg framgår det inte tillräckligt tydligt hur sjukdomen begränsar patientens förmåga eller aktivitet. I mer än fyra av tio saknas en beskrivning om i förhållande till vad som läkaren bedömt arbetsförmågan.

– Det är viktigt att läkarintygen har hög kvalitet, särskilt med den nya rehabiliteringskedjans tidsgränser. Här har alla aktörer ett ansvar att bidra till att rätt insatser och stöd kan börja tidigt i sjukfallet. Därför ser jag att det behövs ytterligare utbildning och dialog kring läkarintygets funktion, säger Adriana Lender.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA