Brister i myndigheters stöd till företagare

STATSFÖRVALTNING2019-05-15

Riksrevisionen pekar på brister i myndigheternas digitala stöd till företagare. Bristerna beror bland annat på föråldrade tekniska lösningar, fragmenterad styrning och splittrat ansvar.

Nyföretagande skulle kunna underlättas genom att digitalisera myndighetskontakter, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Myndigheten har granskat vilka digitala stöd det finns för den som vill starta företag och hur väl de fungerar. Granskningen visar att ansvariga myndigheter har utvecklat det digitala stödet. Framför allt webbplatsen verksamt.se underlättar för nyföretagande.

Men, den digitala lösning som ligger till grund för webbplatsen har dock brister som begränsar effektiviteten och nyttan, anser Riksrevisionen. Därför är det inte så enkelt att starta ett nytt företag som det skulle kunna vara om det fanns ett väl fungerande digitalt stöd.

”De digitala tjänsterna för dem som vill starta företag är fortfarande inte tillräckligt funktionella och enkla att använda. Därför är det fortfarande många som väljer bort digitala myndighetskontakter som förstahandsalternativ”, påpekar projektledaren Johanna Köhlmark i ett pressmeddelande.

Andra brister är enligt Riksrevisionen att myndigheternas handläggning av nyföretagarärenden sker i föråldrade it-system. Det tvingar fram manuella moment i handläggningen och förhindrar effektiva digitala processer. Det finns också brister i myndigheternas samarbete för att utveckla tjänster till medborgare och företag.

Gällande lagstiftning försvårar informationsdelning mellan myndigheter, anser Riksrevisionen. Dessutom gör konflikter om finansiering och prioriteringar att arbetet inte blir så effektivt som det skulle kunna vara.

”Regeringens styrning har varit mer inriktad på tillfälliga regeringsuppdrag än på att ta ett samlat grepp kring den offentliga förvaltningens digitalisering. Här borde regeringen ha kunnat skapa bättre förutsättningar för myndigheterna att nå de svenska målen”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA