Tillsynen av spelmarknaden får kritik

RIKSREVISIONEN2024-10-23

Den statliga tillsynen av den svenska spelmarknaden är bristfällig, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning av Spelinspektionen. Myndigheten gör enligt Riksrevisionen för få inspektioner och brister i sin uppföljning. I sitt budgetunderlag skriver Spelinspektionen att uppdraget har utökats, men inte resurserna.

Spelinspektionen genomför enligt Riksrevisionen för få inspektioner av de aktörer som är verksamma på den svenska spelmarknaden. Dessutom görs inte urvalet av vilka som ska bli föremål för tillsyn på grundval av någon välgrundad riskanalys. Myndigheten följer enligt rapporten inte heller upp om påtalade brister rättas till.

”Det är särskilt viktigt med tillsyn av spelformer som är förenade med stora risker. Dit hör kommersiellt onlinespel och vadhållning som borde kontrolleras betydligt mer. Det är också viktigt att stänga ute olagligt spel”, framhåller riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner i ett pressmeddelande.

Bristerna i tillsynen beror enligt Riksrevisionen delvis på prioriteringar som Spelinspektionen valt att göra. Enligt myndigheten själv är det nya regeringsuppdrag och annan verksamhet som tränger ut möjligheterna att bedriva tillsyn i önskad omfattning.

”I det läget är det extra viktigt att tillsynsresurserna används där de gör störst nytta. För att lyckas med detta behöver myndigheten basera sin tillsynsplanering på en systematisk riskanalys. Så sker inte idag”, konstaterar Riksrevisionens projektledare Hedvig Tängdén i pressmeddelandet.

En annan väsentlig brist är enligt Riksrevisionen att Spelinspektionen inte följer upp resultatet av sina tillsynsbeslut – under de senaste fem åren har endast en uppföljande tillsyn genomförts. Myndigheten vet därför inte om påtalade fel har åtgärdats och saknar därmed kunskap om huruvida resurserna används på ett kostnadseffektivt sätt, skriver Riksrevisionen.

Det är viktigt med ett effektivt sanktionssystem för att upprätthålla systemets legitimitet, anser Riksrevisionen. Det behövs snabba och kännbara reaktioner vid överträdelser av regelverket. Tillsynen försvåras dock enligt Riksrevisionen av att spellagen är otydlig, vilket har öppnat upp för en grå spelmarknad i Sverige.

”Regeringen bör tydliggöra i vilka fall onlinespel kräver licens. Det skulle underlätta tillsynsarbetet”, menar Claudia Gardberg Morner.

I sina budgetunderlag påtalar Spelinspektionen att myndigheten sammantaget har fått ett kraftigt utökat uppdrag, och att anslaget inte följt med. Det uteblivna resurstillskottet har gjort att tillsynen blivit lidande eftersom det är den verksamheten det går att styra över, menar myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA