Bristande öppenhet i EU

EU2007-12-03

Allmänheten har inte tillräckligt lätt att få tillgång till EUs handlingar, anser Europaombudsmannen Nikiforos Diamandouros.

Nikiforos Diamandouros har deltagit i ett möte med Europaparlamentets kommitté för mänskliga rättigheter. Europaombudsmannen anser att det nuvarande systemet lider av en brist på klarhet och brist på resurser. Systemet behöver förbättras för att ge allmänheten insyn.

Nikiforos Diamandouros refererade till ett 60-tal anmälningar som kommit in till ombudsmannen från EU-medborgare som inte fått ut begärda handlingar.

Om det finns en allvarlig risk för att beslutsprocessen undermineras har EUs institutioner stöd för att vägra lämna ut handlingar. Men enligt ombudsmannen är vägran att lämna ut handlingar alltför ofta motiverad av att institutionerna, i första hand kommissionen, föredrar att vissa diskussioner förs enskilt.

Nikiforos Diamandouros vill antingen ha tydligare regler för när det är tillåtet att vägra lämna ut en handling, eller att dagens regler kompletteras med ett krav från respektive institution att den motiverar sin vägran.

Ledamöterna i utskottet skissar på ett parlamentsinitiativ för ett öppnare EU. Missnöjet riktar sig främst mot Europakommissionen, inte mot parlamentet eller Europarådet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA