Bra klimat för dem som vill jobba kvar
På SMHI väljer många äldre att arbeta kvar. Snart 68-årige Barry Broman räknar med att stanna kvar åtminstone ett år till.
Oceanografen Barry Broman arbetar med att bearbeta observationsdata i myndighetens stora databaser.
– Jag trivs med det jag gör. Nu arbetar jag med ett stort projekt som sträcker sig in på nästa år och det vill jag ju vara med om. Det är en stor databas som har varit min dröm sedan 25 år!
Han började jobba på myndigheten 1966, då han var 22 år gammal. I backspegeln ser han att åldern har gjort honom tryggare.
– Nu vet jag bakgrunden till olika beslut. Det ger en helhetsbild som jag inte hade tidigare.
Förutom arbetet har han flera fackliga uppdrag. Det är bara den fysiska orken som ibland sätter gränser.
– Jag har ett diskbråck som bråkar, och långa resor passar mig inte längre. Men det är inga problem på min tjänst.
Också 66-åriga meteorologen Margitta Nord arbetar kvar på SMHI.
– Jag har aldrig tänkt så mycket på pensioneringen. Den har mest känts lite onödig. Jag har nog varit lite rädd att det ska bli väldigt tomt, säger hon.
Men framför allt trivs hon väldigt bra.
– Jag vill inte gå från hundra till noll på en gång. Men jag är inte så bra på att trappa ned.
Barry Broman och Margitta Nord är inte ensamma om att välja att arbeta kvar på SMHI. Bland de omkring 650 anställda finns 17 personer som är över 65 med månadslön. Bland de timanställda är ytterligare åtta mellan
65 och 72 år.
Därutöver är 335 arvoderade klimatobservatörer, hydrologobservatörer och tillsynsmän över 65 år. Den äldsta av dem är i dag 89 år.
SMHIs personalchef Lena Bengtsson Malmeblad har fått skriva under en arvodesblankett manuellt, eftersom datasystemet inte accepterade mottagarens ålder. Han hade passerat hundraårsstrecket.
– Men vi har inget uttalat mål att attrahera just äldre. Det är kompetensen som är avgörande. Generellt sett är man i dag inte särskilt gammal när man är 65.
Hon är glad över att flera medarbetare trivs så bra att de väljer att stanna kvar.
– Som myndighet har vi ett större uppdrag än att bara snurra runt i vårt eget hjul. Om det här är ett sätt att minska sårbarheten i samhället vill jag gärna vara med och jobba för det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.