Bonus ökar inte jämställdhet
Den jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen som infördes år 2008 har inte haft någon effekt på uttaget av föräldrapenning, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
När staten införde den första pappamånaden 1995 ledde den till att fler pappor också började ta ut föräldraledighet. Samma resultat fick man av den andra pappamånad som infördes 2002. Däremot har den jämställdhetsbonus som infördes 2008 än så länge inte haft någon effekt på uttaget av föräldrapenning. Utredarnas slutsats är att fler pappamånader är den reform som skulle ha störst effekt när det gäller det ojämställda uttaget av föräldraledigheten.
I rapporten redovisas vilka pappor som ändrade beteende i samband med reformerna. Den första pappamånaden förmådde pappor med låg inkomst, låg utbildning och utlandsfödda pappor att börja använda föräldrapenning. Men den andra pappamånaden påverkade inte samma grupper. Den påverkade i stället pappor med medelhögt uttag – pappor med medelhög inkomst, gymnasieutbildning och födda i Sverige – till att ta ut mer ledighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.