Bild: Getty Images, Marta Kaszuba Åkerblom

Bokade passtider för att gå på toaletten

POLISEN2024-09-23

En polisanställd kvinna har anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd för att hon bokat in flera tider för ansökan om pass och id-kort, för att sedan avboka dem i sista stund. Kvinnan försvarar sig med att det var enda sättet att få ta en paus och kunna gå på toaletten.

Den polisanställda kvinnan vars ärende nu ska prövas i Polismyndighetens personalansvarsnämnd medger att tiderna, som bokats i både hennes eget och nära släktingars namn, inte var tänkta att användas för ansökningar. Hon har förklarat att hon oftast varit ensam och stressad i sitt arbete i receptionen och att bokningarna var ett sätt att kunna ta rast och göra toalettbesök. Hon påpekar att hon uppmärksammat sin chef på sin arbetssituation, ”men att hon inte tagits på allvar”.

Polismyndigheten gjorde en åtalsanmälan för tjänstefel, men åklagaren har beslutat att inte inleda förundersökning. Arbetsgivaren anser att den anställda kvinnans handlande därför i stället bör medföra disciplinpåföljd i form av löneavdrag. ”Oaktat att det inte varit fråga om myndighetsutövning går det inte att utesluta att förfaringssättet kan ha inverkat menligt avseende polisens service gentemot allmänheten”, skriver arbetsgivaren i anmälan till personalansvarsnämnden.

Yen Tranberg Renberg, sektionsordförande för region nord i ST inom Polisen, säger till Publikt att hon inte fått några signaler från medlemmar och skyddsombud om att arbetsbelastningen skulle vara för hög bland passhandläggarna – till skillnad från perioden efter pandemin då en stor ”passkuld” skulle avverkas.

– Men utifrån detta ärende kommer vi att prata med berörda medlemmar och chefer. Det ska inte vara så att man inte kan ta ut sina raster, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA