BO: ”Alltför många barn i häkte”
Barnombudsmannen, BO, rapporterar till regeringen om systematiska och mycket långtgående brister i hur frihetsberövade barn behandlas i svenska häkten och arrester.
De grundläggande mänskliga rättigheterna åsidosätts när barn frihetsberövas i Sverige. Det skriver BO i sin årsrapport till regeringen. Enligt underlag som BO krävt in från landets polisdistrikt frihetsberövades 3 118 barn under år 2011. Rapporten är enligt BO den första rikstäckande sammanställningen över hur många barn som frihetsberövas i Sverige. Nu vill myndigheten att regeringen ska uppdra åt Rikspolisstyrelsen att årligen redovisa hur många barn som frihetsberövas och för hur lång tid.
BOs rapport bygger på möten med barn och unga som frihetsberövats i arrest och häkte. De beskriver en verklighet som varken är rättssäker eller överensstämmer med grundläggande mänskliga rättigheter:
”Barnen i vårt material beskriver arrestmiljön som obehaglig, omänsklig och nedbrytande. Det bemötande som barnen beskriver att de får från personalen varierar, men kan sammanfattas som kallt, opersonligt eller direkt skrämmande” skriver BO.
Myndigheten föreslår att två nya tidsgränser införs när barn under 18 år misstänks för brott. Dels att rättegång ska hållas senast inom 30 dagar från att frihetsberövandet inleddes, dels att den maximala tiden i polisarrest sätts till 24 timmar:
”Det innebär att staten måste prioritera utredningar där barn som misstänks för brott har frihetsberövats. Då frihetsberövande före rättegång ska ske för kortast möjliga tid krävs dessutom att staten prioriterar utredningsåtgärder som innebär att exempelvis kollusionsfaran minskar”, skriver BO till regeringen.
Kollusionsfara innebär att det finns en risk att den misstänkte förstör bevis.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.