Blekinge utanför högskolefusion

HÖGSKOLA2008-02-18

Blekinge tekniska högskola lägger ned planerna på samgående med Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Vid Karlstads universitet överväger man en federation med tre andra lärosäten.

De tre lärosäten som sedan 2006 samarbetat i den så kallade Akademi Sydost har under hösten analyserat för- och nackdelar med gå ihop till ett lärosäte. Växjö universitet och Högskolan i Kalmar förbereder en ansökan till regeringen om att bilda ett gemensamt universitet, men Blekinge tekniska högskola hoppar av.

Motiveringen är att den gemensamma strategin kan vara ett hinder för högskolans möjligheter att profilera sig ytterligare. Högskolans mål är att bli en ”globalt attraktiv kunskapscommunity” inom tillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt.

Rektorerna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar beklagar beslutet. De bedömer att det nya universitetet kan öppnas i januari 2010.

Även Karlstads universitet ser över sina samarbeten, som bland annat finns i nätverket Pentaplus med Högskolan Dalarna, Mälardalens högskola och Örebro universitet.

De två sistnämnda beslutade i våras att inte gå vidare med en fusion, men planerar att samarbeta i en federation. Nu har även Karlstads universitet och Högskolan Dalarna ansökt om pengar för att vara med i den diskussionen.

– Men det handlar om en federation, inte någon sammanslagning, kommenterar Kerstin Norén, rektor vid Karlstads universitet.

Regeringen tänker anslå 20 miljoner kronor för att stimulera samgåenden och samverkan i universitetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA