Kjell Nilsson från ST inom Universitet och högskolor i talarstolen. Till höger Linda Nykvist från ST-kansliet.
Bild: Alexander Armiento
Peter Lennartsson från ST inom flygledningen, nyvald ledamot i styrelsen, i kongressens talarstol.
Bild: Alexander Armiento
Britt-Marie Lindberg och Anette Jellve från ST inom Sveriges domstolar.
Bild: Alexander Armiento
Annika Aronsson, Josefina Erikson och Kjell Nilsson från ST inom universitet och högskolor.
Bild: Alexander Armiento
Siw Millstam, Ove Lundqvist och Kent Jonsson från ST inom spårtrafiken röstar i en votering.
Bild: Alexander Armiento
Solen sken när valberedningens EvaLena Engberg från ST inom universitet och högskolor lämnade Clarion Hotell efter tre dagars kongressande.
Bild: Alexander Armiento
Josefina Erikson och Janne Backlund från ST inom universitet och högskolor, på väg hem till Uppsala.
Bild: Alexander Armiento
Thomas Fager och Lars-Erik Backström från ST inom Arbetsförmedlingen fick blommor som tack för sina insatser som ersättare i förbundsstyrelsen respektive valberedare.
Denna artikel publicerades i Publikts föregångare ST Press.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Högsta domstolen, HD, ger inte prövningstillstånd för biltillverkaren Tesla, som överklagat en dom i Göta hovrätt i anslutning till den fackliga blockaden mot företaget. Den aktuella domen är en i en rad domar där Tesla tvistat om rätten att få ut registreringsskyltar.
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot häktet i Helsingborg för att inte ha följt ett beslut från hovrätten. ”Det är anmärkningsvärt att ett enskilt verksamhetsställe bortser från domstolsbeslut”, skriver JO i sitt beslut.
Kulturens andel av statens utgifter minskade till 1,2 procent under 2023. Det är den lägsta nivån sedan 2004, konstaterar Myndigheten för Kulturanalys i en sammanställning.
Kriminalvården presenterar två nya anstaltssatsningar i Skåne som tillsammans ska ge ett 90-tal arbetstillfällen. I Tollarp planeras en klass 3-anstalt med 110 platser och i Ringsjön planeras ett 40-tal nya platser för kvinnor.
En handläggare vid en tingsrätt i södra Sverige avskedas sedan hon olovligen tagit del av sekretesskyddade uppgifter i tre brottmål. Personalansvarsnämnden, PAN, har på arbetsgivarens begäran beslutat om avsked utan att avvakta rättegång.
54 statliga myndigheter har i sina regleringsbrev fått regeringens uppdrag att genomföra förenklingar för företag. Nu ska Tillväxtverket stötta myndigheterna genom att erbjuda samverkan och dialog om förenklingsarbetet.
Antalet sjukskrivna på grund av stress har nått nya rekordnivåer, rapporterar Försäkringskassan. ”Utvecklingen går att bryta genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet”, framhåller analytikern Ulrik Lidwall.
Antalet statsanställda har vuxit kraftigt under åren 2011-2023. Mätt i årsarbetskrafter har ökningen varit 24 procent, enligt en ny rapport från Statskontoret. Under samma period har antalet myndigheter minskat med 13 procent.
Den åklagare som åtalats för att ha delat hemlig information från två utredningar med sina syskon fälls i Södertörns tingsrätt för brott mot tystnadsplikten.
En arbetsförmedlare riskerar avsked sedan han dömts till nio och ett halvt års fängelse för flera grova brott. I en anmälan till personalansvarsnämnden begär Arbetsförmedlingen att mannen ska skiljas från sin anställning.
Utbetalningsmyndigheten har i en första granskning lämnat 300 underrättelser till Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden om felaktiga utbetalningar och misstänkta bidragsbrott. ”Våra datamodeller har snabbt gett resultat och vi kan nu börja skicka underrättelser till de utbetalande myndigheterna”, berättar generaldirektör Per Eleblad.
Nyligen framförde Arbetsgivarverket önskemål om att myndigheter ska få tillåtelse att drogtesta anställda. På ST inleds nu arbetet med att komma fram till ett ställningstagande i frågan.
Riksrevisionen har inlett en granskning som ska svara på om Skatteverket gör tillräckligt för att motarbeta svartarbete. Skatteverket uppger enligt Riksrevisionen att myndigheten inte hinner med att utföra tillräckligt många kontroller.
Ökade möjligheter att jobba på distans har lett till att anställda börjat pendla längre sträckor, visar en studie från Tillväxtanalys. Särskilt tydlig är tendensen i storstäderna, där fler flyttat längre från jobbet.
Transportstyrelsen har varit drabbad av en överbelastningsattack som förhindrat åtkomst till myndighetens webbplats. Presschefen Mikael Andersson bekräftar för Publikt att det skapat problem både internt och för externa användare.
Samhällsekonomiskt kan det vara ineffektivt att kräva läkarintyg från sjunde sjukdagen av alla sjukskrivna, enligt en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
Möjligheten att arbeta på distans har inte påtagligt påverkat myndigheternas effektivitet. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter en granskning. Men rapporten lyfter fram flera utmaningar.
Naturvårdsverkets redovisning av sin verksamhet ger regeringen bristfälligt underlag för sin styrning, och styrningen är delvis splittrad och ryckig, anser Statskontoret efter en myndighetsanalys. Naturvårdsverkets förvaltningsutgifter bör enligt Statskontoret i större utsträckning finansieras med förvaltningsanslaget.
En handläggare på Försäkringskassan avskedas sedan hon ertappats med fusk med föräldrapenning. Enligt arbetsgivaren har kvinnan tagit ut tillfällig föräldrapenning vid 53 tillfällen trots att hon arbetat.
Personalomsättningen i staten var förra året 11,8 procent, en liten minskning jämfört med 2022. Högst personalomsättning har Konkurrensverket med 22,1 procent. ”Vi jobbar medvetet för att få folk att stanna längre”, säger Karin Alling, HR-chef på myndigheten.
Regeringen har beslutat om en ny förordning om statliga myndigheters it-drift, som ger i uppgift till Försäkringskassan, Trafikverket och Skatteverket att stödja andra myndigheter. Reformen syftar enligt regeringen till att möta det allvarliga säkerhetspolitiska läget.
Länsstyrelsen i Stockholms län och dess dåvarande landshövding Anna Kinberg Batra gjorde inget fel när den förra länsöverdirektören Åsa Ryding köptes ut, konstaterar Riksrevisionens rättsavdelning i en promemoria.
Södertörns tingsrätt dömer en civil utredare på Polisen till dagsböter för brott mot tystnadsplikten. Kvinnan kan också väntas förlora sin anställning, enligt ett yttrande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd.
Regeringen har föreslagit en neddragning av budgeten för Sametingets språkcentrum med fem miljoner kronor. Efter förhandlingar står det klart att det kommer att innebära att flera tjänster dras in, rapporterar SVT.
Digitaliseringen av Sveriges statliga myndigheter går långsammare än förväntat, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg. För att snabba upp utvecklingen vill Digg bland annat se starkare styrning.
Raoul Wallenberg-institutets bibliotek för mänskliga rättigheter vid Lunds universitet hotas av nedläggning, rapporterar Dagens Nyheter. Institutet saknar ekonomiska förutsättningar att utan finansiellt stöd från staten fortsätta driva biblioteket.
Var tredje anställd blev utan placering när en avdelning inom Universitets- och högskolerådet, UHR, omorganiserades. ”En brutal omdaning”, anser ST-sektionens ordförande, som är kritisk till processen.
Regeringen bör utveckla styrningen av Polismyndigheten, med fokus på de effekter som verksamheten förväntas bidra till, skriver Ekonomistyrningsverket, ESV, efter en analys av myndighetens resursstyrning.
Inför nästa års avtalsrörelse kräver Facken inom industrin löneökningar på 4,2 procent och avsättningar till arbetstidsförkortning. Facken vill också att deltidsanställda ska få övertidskompensation motsvarande vad som betalas till heltidsarbetande.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen en ny preskriptionslagstiftning. Trots förväntade högre kostnader för rättsväsendet föreslås inga nya pengar till myndigheterna.