Beslut om ökat stöd till lokalt fackligt arbete

ST2016-05-26

Debatten på STs kongress hettade till när ett antal motioner om stöd till det lokala fackliga arbetet behandlades. Kongressen beslutade att kansliresurser ska omfördelas till förmån för ett starkare lokalt förhandlings- och avtalsstöd. I enlighet med vad förbundsstyrelsen föreslagit ska det också göras en översyn av STs kansli.

STs kongress, som avslutades på torsdagen, behandlade flera motioner som i grunden handlade om att stärka regionerna och det lokala fackliga arbetet.

En av dem som talade för detta var Anders Tell, ordförande för ST på Skatteverket:

– Vi tycker att organisationen ute i landet behöver stärkas upp. Vi ser behov av stöd ute i landet, sade han.

Ombud från flera stora avdelningar, som Arbetsförmedlingen och Kriminalvården, gjorde liknande inlägg.

Kongressen biföll bland annat ett yrkande om att STs kansliresurser ska omfördelas till ett starkare lokalt förhandlings- och avtalsstöd.

STs kanslichef Marie Säll säger att det i grunden är positivt att man vill ha mer av kansliets resurser. Hon kan i dagsläget inte avgöra vad det beslutet får för konsekvenser för STs organisation och kansli:

– Vi ska analysera alla beslut som togs under kongressen och därefter lägga upp arbetet och en budget i balans.

Hon konstaterar också att kongressen stöttade förbundsstyrelsens förslag om att göra en översyn av kansliet.

– Det krävs en översyn av kansliorganisationen. Risken är annars att vi lappar och lagar. Översynen ska göras i samråd med förtroendevalda och då får vi gemensamt diskutera de här frågorna.

Hon tycker att kongressen gjorde skäl för namnet ”framtidskongress”.

– Kongressen har blickat framåt och haft en väldigt bra process och tagit beslut om verksamhetsinriktning, visioner och mål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA