Beslut om minimilöner kan rivas upp

ARBETSRÄTT2025-01-15

Direktivet om minimilöner bör förklaras ogiltigt. Det föreslår EU-domstolens generaladvokat i ett utlåtande, skriver Arbetsvärlden. Om domstolen följer förslaget är det en seger för Danmark och Sverige, som stämt EU-kommissionen och EU-parlamentet.

I sitt utlåtande konstaterar generaladvokaten att antagandet av direktivet strider mot EUs grundfördrag. EU har bara rätt att lagstifta på områden som man fått sig tilldelade av medlemsländerna, och löner är enligt utlåtandet inte ett sådant område.

Det är medlemsländerna själva som beslutar och lagstiftar i dessa frågor, resonerar generaladvokaten, enligt tidningen. Det har gått två år sedan Danmark lämnade in en stämning för att få direktivet ogiltigförklarat och Sverige ställde sig bakom den danska stämningen.

I Sverige har parterna på arbetsmarknaden stått enade mot direktivet och gemensamt med regeringen motsatt sig inblandning i den svenska modellen för lönebildning. Sju av medlemsländerna har enligt tidningen uttryckligen ställt sig bakom och försvarat det beslutade direktivet.

Nu ska EU-domstolen ta ställning till stämningsansökan och generaladvokatens utlåtande i en domstolsförhandling. Datum för denna är ännu inte utsatt, skriver Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA