Beredda att rycka in
I år håller en samarbetskommitté för första gången sitt vakande öga över avtalsförhandlingarna. Två erfarna förhandlare är utsedda till opartiska ledamöter.
Under senare tid har parterna på flera avtalsområden slutit samarbetsavtal som bland annat innehåller nya spelregler för förhandlingarna. Skälet är att man velat undvika inblandning från det nyinrättade statliga medlingsinstitutet.
På statens område träffades ett avtal i maj förra året. Avtalet innehåller dels en gemensam plattform om synen på den offentliga sektorn, dels en samling spelregler för själva förhandlingarna.
Ett nytt inslag är den så kallade samarbetskommittén som består av åtta ledamöter – tre från arbetsgivarsidan, tre från facket och två opartiska ledamöter, av vilka den ena, ordföranden, har utslagsröst.
– Det är inte meningen att kommittén ska blanda sig i själva förhandlingarna. Den ska hålla ett vakande öga över oss och ska vid behov hjälpa till så att vi inte kör fast, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.
Än så länge går förhandlingarna enligt planerna. Därför är det inte säkert att samarbetskommittén behöver spela någon aktiv roll.
Men det är inte kommittén eller dess opartiska ledamöter som ska medla om det kör ihop sig. Däremot är det kommittén som utser eventuella medlare. En av kommitténs uppgifter är att fastställa en tidsplan för förhandlingarna om inte parterna själva kan enas om en sådan Den har också mandat att påbjuda fortsatt medling och att skjuta upp varslade stridsåtgärder.
De här opartiska ledamöterna är:
- Hans Svensson – för närvarande direktör i försäkringsbolaget Skandias koncernstab, men mest känd för att som statssekreterare i Socialdepartementet ha lett fempartiöverläggningarna om det nya pensionssystemet.
- Monica Sundström – numera pensionerad, men med ett förflutet som bland annat vd för Landstingsförbundet, generaldirektör för VTI och ordförande för Vägverket.
Meritförteckningarna antyder en dragning åt arbetsgivarhållet, vilket är en aning förvånande med tanke på att de ska ha en opartisk roll.
– Det är möjligt att man kan se det så om man ser till deras formella bakgrund. Men vi har sett mer till individuella meriter än till vilken sida de har företrätt tidigare. Båda har en betydande förhandlingsvana, säger Johan Tengblad.
Och Hans Svensson, som är ordförande i samarbetskommittén, protesterar mot att stoppas in i arbetsgivarfacket:
– Jag har ungefär lika lång erfarenhet av att vara förhandlare på båda sidor av förhandlingsborden och känner inte att jag står närmare någon av parterna. Jag har ju också båda sidornas förtroende, säger han.
I slutet av 70-talet och början av 80-talet var Hans Svensson facklig förhandlare under nästan en tioårsperiod, först som förtroendevald på försäkringskassan, sedan som ombudsman och förhandlingsledare inom Försäkringsanställdas förbund.
Sedan bytte han kostym och blev som förbundsdirektör i Försäkringskasseförbundet högste arbetsgivarföreträdare för personalen på försäkringskassorna.
Därefter blev han statssekreterare i socialdepartementet med ansvar för pensionsöverläggningarna. Och även om det inte går att jämföra löneförhandlingar mellan två parter med att försöka ena fem politiska partier om ett nytt pensionssystem så får man väl ändå betrakta den uppgiften som något av ett elddop för en förhandlare.
Själv säger han att han känner sig trygg inför uppdraget att leda samarbetskommitténs arbete:
– Jag har varit med länge och har en god uppfattning om vad förhandlingarna gäller. Jag blev både glad och stolt över att bli tillfrågad. Kan jag bistå parterna på något sätt är det naturligt för mig att ställa upp.
Monica Sundström har varit vd för Landstingsförbundet under en period med hårda och konfliktfyllda förhandlingar med både sjuksköterskor och läkare.
– Visst har jag tillhört arbetsgivarsidan, men som vd var jag inte direkt inblandad i förhandlingarna. I dag är jag pensionär och jag tror inte att min bakgrund påverkar mig i det här uppdraget, säger hon.
Monica Sundström har också ett förflutet i Regeringskansliet. Under 15 år på Finansdepartementets budgetavdelning har hon tillägnat sig en gedigen förhandlingsvana.
Än så länge har det nya uppdraget inte varit särskilt betungande för någon av dem.
– Bara det att vi finns till är ett uttryck för parternas vilja att komma överens. Jag hoppas att det här blir klart till den 31 mars utan vår medverkan, men om det bränner till finns vi till hands, säger Monica Sundström.
Kommittén håller sig löpande underrättad om förhandlingsläget och har även snuddat vid frågan om eventuella medlare. Enligt Hans Svensson är det bättre att ta upp den frågan innan man hamnar i en infekterad konfliktsituation.
Som ordförande i kommittén har han utslagsröst om man inte kommer överens. Det gäller exempelvis i fråga om namn på medlare eller i beslut om ett konfliktvarsel ska skjutas upp eller ej.
– Men jag ser inga tecken på att inte det här ska gå att lösa utan vår inblandning, säger Hans Svensson.
Samarbetsavtalet
Samarbetsavtalet omfattar Arbetsgivarverkets område och innehåller spelregler för medling och konflikthantering. Ett samarbetsråd med 16 ledamöter ska bland annat följa upp att de lokala avtalen överensstämmer med intentionerna i det centrala avtalet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.