Beräkningen av a-kassa förändras nästa år

A-KASSAN2024-08-12

Riksdagen röstade i juni ja till ett förslag om förändringar i hur ersättningen från a-kassan ska beräknas. Det innebär att arbetslöshetsersättningen kommer att baseras på tidigare inkomst, i stället för på arbetad tid.

Propositionen om förändringar i a-kassan lades fram av regeringen, som tagit fram sitt förslag tillsammans med Sverigedemokraterna. Reformen innebär att ersättningen från a-kassan vid arbetslöshet ska baseras på tidigare inkomst och inte arbetad tid.

En övergång till inkomstbaserad a-kassa föreslogs redan 2020 av en utredning som tillsattes av den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Ytterligare en förändring i den proposition som nu röstats igenom av riksdagen är att a-kasseersättningen ska trappas ned efter hand. Efter 100 dagar sänks den med tio procentenheter, och efter 200 dagar med ytterligare fem procentenheter. Efter 300 dagars arbetslöshet blir det möjligt att i stället få aktivitetsstöd – en ersättning som också kommer att sänkas efter hand.

Enligt regeringen görs förändringen av a-kassan för att öka incitamenten för arbetslösa att hitta ett jobb. Oppositionen är dock kritisk och inget av oppositionspartierna ställde sig bakom förslaget.

När Publikt intervjuade STs ordförande Britta Lejon i samband med att förslaget lades fram var hon starkt kritisk till att sänka ersättningen efter 100 dagars arbetslöshet.

”Att tro att folk som är arbetslösa ska kunna hitta ett nytt jobb inom tre månader, särskilt i en lågkonjunktur, är naivt. Det är väldigt oklokt. Det kommer bara att leda till att fler behöver skuldsätta sig eller att man får söka pengar hos socialtjänsten”, sade hon.

Lagändringen träder i kraft 1 oktober nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA