”Behåll beskickningar och gör om UD”
Sverige behöver inte lägga ned beskickningar utomlands – det vore bättre att organisera om Utrikesdepartementet, UD. Det skriver utredaren Richard Murray i en debattartikel.
Förre chefsekonomen vid Statskontoret, Richard Murray, har för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, utrett organisationen av den svenska utrikesförvaltningen. Utredningen visar på stora brister i hur UD och Regeringskansliet är organiserade.
Principen om växeltjänstgöring mellan utrikesplacering och arbete i Stockholm gör att en chef på UD i genomsnitt bara har fyra anställda under sig om man räknar in även biträdande enhetschefer, gruppchefer och biträdande gruppchefer, skriver Richard Murray i Dagens Nyheter, DN.
”Jag har betraktat utrikesförvaltningen på samma sätt som man ser på statliga myndigheter. Är organisationen ändamålsenlig, finns klara beslutsvägar, är ansvarsfördelningen klar, har ledningen en klar bild av resursanvändningen, finns informations- och kvalitetssäkringssystem, inrymmer personalpolitiken kompetensplanering och god personalvård, bedrivs verksamhetsutveckling med kraft och på bred front, med mera? Svaret är ett nedslående NEJ!”, skriver Richard Murray i DN.
Han föreslår att utrikesförvaltningen integreras i Regeringskansliet och blir ett departement som andra. Det skulle bli enklare att genomföra om UD gjordes till ett normalstort departement i stället för att vara mycket större än alla andra. Biståndet borde ha ett eget departement och handelsfrågorna föras över till Näringsdepartementet. De konsulära ärendena skulle kunna flyttas till Migrationsverket, anser Richard Murray.
Han vill avskaffa UDs aspirantutbildning och införa en gemensam aspirantutbildning för anställning i Regeringskansliet:
”Att vara svensk representant i ett annat land ställer speciella krav, men inte värre än att många anställda i RK uppfyller dem. Språk, förhandlingsvana, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, social kompetens, analysförmåga, djärvhet med mera är egenskaper som i dag krävs också i andra departement, på myndigheter, i näringslivet och i många organisationer”, skriver han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.