Bättre internkontroll hos myndigheter

NYHET2015-04-21

Allt fler myndigheter anser att de säkerställt intern styrning och kontroll. Det framgår av Ekonomistyrningsverkets, ESV, uppföljning av bestämmelserna, som omfattar 66 myndigheter.

Nästan alla myndigheter som omfattas av bestämmelserna om intern styrning lämnar en bedömning av sin interna styrning och kontroll i årsredovisningen för 2014.

Enligt uppföljningen anser 59 av de 66 myndighetsledningarna att de har säkerställt en betryggande intern styrning och kontroll. Den bilden har inte motsagts vid revisionen. Fem myndigheter redovisar att de har brister i internkontrollen – Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Polismyndigheten och Specialpedagogiska skolmyndigheten. Bristerna har redovisats enligt bestämmelserna. De myndigheter som redovisar brister har också redovisat åtgärder, enligt ESV.

Också Kammarkollegiet och Länsstyrelsen i Västerbotten anger i årsredovisningen att brister finns, men vid sidan av själva bedömningen av intern kontroll och styrning.

Ett fåtal av myndigheterna lämnar missvisande information om sin interna styrning och kontroll, skriver ESV. Det gäller bland annat Lunds universitet som inte informerat om brister i kontrollen enligt reglerna, men på annat sätt. Länsstyrelsen i Jämtland anser att den interna kontrollen är betryggande, men vid revisionen har ESV gjort en annan bedömning. Läkemedelverket borde ha angett det som en brist att myndigheten inte inrättat någon internrevision.

Statens institutionsstyrelses bedömning är enligt ESV inte formulerad i överenstämmelse med bestämmelserna, den uttrycker varken att det finns en betryggande intern styrning och kontroll eller brister. En myndighet, E-hälsomyndigheten, är undantagen från kravet att lämna en bedömning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA