Annons:

Bättre arbetsmiljö på kassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-02-08

Arbetsmiljöverket har granskat Försäkringskassan och arbetsmiljöarbetet tycks vara på rätt väg. Men många problem kvarstår, säger huvudskyddsombudet Christina Eklöf.

För fyra år sedan gjorde Arbetsmiljöverkets Örebrodistrikt inspektioner på Försäkringskassans kontor på sju orter. De fann överbelastning och brister i stöd, organisation och delaktighet. Försäkringskassan avkrävdes en handlingsplan.
Nu har Arbetsmiljöverket gjort en uppföljning och besökt 57 kontor. Arbetsmiljön verkar vara bättre. Arbetsmiljöverket har avslutat de flesta ärendena.
– Man kan bara ge en nulägesbeskrivning, men vi bedömer att arbetsgivaren har de verktyg som behövs för att styra ärendemängderna. De har gjort vad vi har krävt och det går framåt, säger arbetsmiljöinspektör Jeanette Falk-Berglind.

Men fortfarande finns brister, enligt huvudskyddsombudet Christina Eklöf.
– De stora problemen är fortfarande ledning och styrning, dåliga arbetslokaler och för hög arbetsbelastning. Vi har i grund och botten för lite resurser för uppdraget.
Christina Eklöf tycker ändå att Försäkringskassans ledning gör vad den kan.
Just nu pågår en fördjupad enkätundersökning bland chefer, berättar HR-direktören Lars-Åke Brattlund. Han är medveten om kritiken mot de kvantitativa mål som gäller för att korta handläggningstiderna, den så kallade »pinnjakten«.
– Vi måste mäta prestation. Men frågan är om vi kan styra på ett annat sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA