Barnledigas jobb ”försvann”
När Haile kom tillbaka efter föräldraledigheten var hans arbetsrum tömt. Hans arbetsledaruppgifter fanns inte kvar och han hänvisades till en skrubb i källaren
Idag är ST-medlemmen Haile (fingerat namn) arbetslös. Fram till sin föräldraledighet hade han varit städledare och haft en del administrativa arbetsuppgifter. Nu erbjöds han att bli städare.
Hans fall slutade med en uppgörelse som ger honom ett års lön, en dator och en datakurs som arbetsgivaren, Stockholms Universitet, betalar till hälften. Andra hälften betalar Försäkringskassan.
Men Haile är inte nöjd med uppgörelsen. Han tror att det blir svårt för honom att hitta något nytt jobb efter det som hänt:
– Jag förstår inte hur det kunde bli så här. Jag började arbeta när jag var 14 år och har jobbat vid Stockholms Universitet sedan 1990. Jag vill ju ha ett jobb, men vad kan jag få för referenser nu?
Hans fall har utretts av Jämo och av Diskrimineringsombudsmannen. Han har också fått hjälp av STs ombudsmän. Men det gick inte att styrka vare sig könsdiskriminering eller etnisk diskriminering. Däremot kan arbetsgivaren ha brutit mot föräldraledighetslagen, enligt Eberhard Stüber på Jämo.
– Vi kan inte driva frågor som enbart rör föräldraledighetslagen. Det kan bara facket göra, förklarar han.
Jämo har däremot funnit brister i universitetets jämställdhetsplan och har därför inte avslutat ärendet ännu.
Jämo har också tagit emot en anmälan från en av Hailes kvinnliga arbetskamrater. Även hon blev av med sin arbetsledarfunktion som städledare under föräldraledigheten.
Inte heller i hennes fall kunde Jämo styrka diskriminering på grund av kön. Idag är kvinnan hemma med sitt andra barn.
Universitets personalchef, Bengt Sandberg, bestrider att universitetet brutit mot föräldraledighetslagen.
– I båda fallen var det fråga om omorganisationer, säger han.
Hos Jämo finns också två anmälningar om sexuella trakasserier vid universitet.
Den ena kommer från en kvinnlig doktorand som sextrakasserats av sin manlige handledare. Hon anmälde trakasserierna till arbetsgivaren 1999. I december 2001 beslutade universitetets personalansvarsnämnd att läraren, som även ska ha trakasserat en kvinnlig student, får löneavdrag och att han tillsvidare inte ska ha någon direkt kontakt med studenterna. Doktoranden befarar att hon får svårt att fortsätta sin akademiska karriär efter vad som hänt.
Den andra anmälan kommer från en kvinna som vikarierat vid universitets bibliotek. Hon beskriver hur en manlig chef gång på gång trängt sig på henne:
Han har ”kommit in på mitt rum, smekt mig över ryggen, smekt mig på armen eller lagt handen på mitt knä”. Han sägs också låtit henne veta att hon ”bara var vikarie”, men hade möjlighet att bli tillsvidareanställd om ”allt gick bra”.
Kvinnan anmälde trakasserierna, men kände inget stöd från arbetsgivaren. Tvärtom upplevde hon hur arbetskamraterna slöt upp bakom chefen. Hon ombads också hålla tyst om trakasserierna.
Enligt Bengt Sandberg har universitetet nu vidtagit de åtgärder som anses tillräckliga för att förhindra fortsatta trakasserier.
– Chefen visar stor insikt i att han bort agera med större hänsynstagande till vikarien, säger han.
Kvinnan som utsattes för trakasserierna, lämnade universitetet innan vikariatet gått ut.
I korthet
Anmälningar mot Stockholms universitet till Jämo:
- En man blev av med arbetsledarskapet efter föräldraledigheten.
- En kvinna blev av med arbetsledarskapet efter föräldraledigheten.
- En doktorand anmäler handledare för sexuella trakasserier.
- En biblioteksvikarie anmäler chef för sexuella trakasserier.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.