Avveckling bättrar ryktet

POSTEN2003-12-02

Anställda hjälps till nytt jobb eller utbildning. Posten kan få välbehövlig good-will för sitt sätt att genomföra nedskärningar. Lönsamt är det också.

De senaste tio åren har Posten gjort sig av med hälften av kassapersonalen. Även andra delar av verksamheten har krympt. Under 90-talet använde företaget uppsägningar, avtalspensioneringar och avgångsvederlag för att minska personalstyrkan. Men i januari 2000 lanserades en annan metod: omställningsorganisationen Posten Futurum.
Övertaliga postanställda som går in i Futurum får under 18 månader hjälp av regionala ”coacher” att hitta ett annat arbete. Deltagandet är frivilligt från den anställdes sida.

Futurum har varit mycket lönsamt för Posten, anser nationalekonomen Ola Sabel vid Göteborgs handelshögskola. En traditionell hantering av övertalighet med uppsägningar, pensioneringar och avgångsvederlag hade kostat 80 till 100 procent mer än Futurummodellen.
Att det är en så pass god affär att ta hand om sina anställda på ett bättre sätt beror bland annat på att en traditionell nedskärningsprocess för med sig stora kostnader i form av hög sjukfrånvaro och lägre produktionstakt.

En annan fördel för Posten är ökad good-will. Med Futurum kan Posten ses som en ansvarstagande arbetsgivare som inte ”köper sig fri” från problemen. Och eftersom Postens verksamhet och omstrukturering är en i hög grad politiserad fråga, är omvärldens uppfattning särskilt viktig, menar Ola Sabel.
Samverkan mellan parterna och god information har varit nycklar till framgång. Ett centralt avtal med Postens fackliga organisationer har gett en ram åt verksamheten. Tack vare att deltagandet i Futurum är frivilligt har facken också accepterat avsteg från lagen om anställningsskydd, LAS.

Målet för Posten och Posten Futurum är att samtliga deltagare ska hitta en ”extern lösning”, arbete eller utbildning, inom 18 månader. För närvarande lyckas man till 93 procent.
En stor del av deltagarna är medelålders kvinnor som arbetat länge på postkontor. De har allmänt sett inte haft svårt att få jobb, utan har med sina kunskaper om kassahantering och sin kundvana visat sig vara en eftertraktad grupp på arbetsmarknaden.

Detta är Futurum

Prognosen är att 4–5 000 postanställda ska ingå i Futurum.
Den som vill delta får ansöka om det. Om man antas som deltagare blir man uppsagd från Posten på grund av arbetsbrist.
Därefter ges full lön under de 18 månader då Futurum bistår med rådgivning, praktiskt stöd i jobbsökande och eventuella kompletterande utbildningar. Den som i stället vill gå en längre utbildning eller starta eget får full lön i tio månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA