Bild: Casper Hedberg

Isolering nattetid ska göra ungdomshemmen tryggare

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-09-25

Regeringen vill tillåta att barn och ungdomar hålls i avskildhet nattetid på Statens institutionsstyrelses ungdomshem. Thord Jansson, STs avdelningsordförande på SiS, är positiv till förslaget, vars syfte är att göra verksamheten tryggare.

Det förslag som regeringen nu lämnar över till lagrådet innebär att barn och unga som vårdas enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, eller som dömts till sluten ungdomsvård vid behov ska kunna hållas i avskildhet under natten.

Syftet är att undvika incidenter som hot, våld och rymningsförsök nattetid, då färre anställda arbetar. Regeringen vill att förslaget ska träda i kraft redan den 15 december i år.

Avskildhet ska kunna användas vid särskilda situationer, som för att förhindra rymningar eller med hänsyn till säkerheten på ungdomshemmet.

I praktiken kommer förändringen att innebära att barnet eller ungdomen kan hållas isolerad i sitt eget rum under maximalt nio timmar per natt.

Thord Jansson, avdelningsordförande för ST inom SiS, är positiv till förslaget.

– Det kan vara klokt, tycker jag. Det blir praktiskt och smidigt, och går det att undvika konfrontationer på det här sättet är det bra, säger han.

I nuläget finns ingen möjlighet att hålla barn och unga på SiS-hemmen i avskildhet i mer än fyra timmar.

– Då kan det vara så att vi måste gå in och väcka någon som har somnat under en avskildhet. Det är inte alltid så populärt och kan leda till konflikter. Även om de inte var på dåligt humör innan så kan de bli det. Så det är bättre om de kan sova fram till de vaknar, säger Thord Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA