Avskildhet på natten ska göra ungdomshemmen tryggare

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-09-25

Regeringen vill tillåta isolering under natten på Statens institutionsstyrelses ungdomshem. STs avdelningsordförande på SiS, Thord Jansson, är positiv till förslaget vars syfte är att göra verksamheten tryggare.

Förslaget, som regeringen nu lämnar över till lagrådet, går ut på att barn och unga som vårdas enligt lagen om vård av unga, LVU, eller dömts till sluten ungdomsvård, vid behov ska kunna hållas isolerade under natten.

Syftet är att undvika incidenter, som hot, våld och rymningsförsök under natten då färre anställda arbetar. Regeringen vill att förslaget träder i kraft redan den 15 december i år.

Avskildheten ska kunna användas vid särskilda situationer, som för att förhindra rymningar eller med hänsyn till säkerheten på ungdomshemmet. I praktiken kommer förändringen att innebära att barnet eller ungdomen hålls isolerad i sitt eget rum under maximalt nio timmar per natt.

STs avdelningsordförande på SiS, Thord Jansson, är positiv till förslaget.

– Det kan vara klokt tycker jag. Det blir praktiskt och smidigt, och går det att undvika konfrontationer på det här sättet är det bra, säger han.

Som det ser ut i nuläget finns ingen möjlighet att hålla barn och unga avskilda mer än fyra timmar.

– Då kan det vara så att vi måste gå in och väcka någon som har somnat under en avskildhet. Det är inte alltid så populärt och kan leda till konflikter. Även om de inte var på dåligt humör innan så kan de bli det. Så det är bättre om de kan sova fram till de vaknar, säger Thord Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA