Avgörande för öppenheten

EU2003-12-15

I dagarna avgörs om regeringen ska lyckas genomdriva nya öppenhetsregler i EU. Men nuvarande förslag kan hota offentlighetsprincipen.

Av:  Eva Spira

Enligt det senaste förslaget ska känsliga handlingar som rör militära frågor och den allmänna säkerheten specialbehandlas. Bland annat ska de i vissa fall inte vara synliga i diarierna. En annan fråga som inte har lösts är om medlemsländerna själva får bestämma om en handling får lämnas ut. En formulering om att de i tveksamma fall måste rådgöra med EU i enlighet med ”nationella arrangemang”, anser den svenska regeringen vara förenlig med offentlighetsprincipen.

Men juristen och doktoranden i EG-rätt, Ulf Öberg, delar inte regeringens uppfattning och hänvisar till ny praxis från EG-domstolen:

– Mycket talar för att tryckfrihetsförordningen inte blir tillämplig om ett svenskt beslut skulle leda till ett resultat som strider mot den kommande europeiska öppenhetsakten, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA