Även läkare har meddelarfrihet
Justitiekanslern kritiserar landstinget i Norrbottens län för att man hotat en överläkare med varning efter kritiska uttalanden i radio.
Överläkaren hade i en radiointervju sagt, apropå en omorganisation av akutsjukvården i Kiruna, att ”felbehandlingar kommer att ske, människor kommer att dö och skadas i onödan”. Landstingets ledning deklarerade i ett brev att uttalandet var etiskt och medicinskt oförsvarbart och att man övervägde att utdela en skriftlig varning, ett hot som senare togs tillbaka.
Enligt brevet har läkare ett ”särskilt förtroendefullt uppdrag”, vilket begränsar meddelarfriheten. Det håller dock inte Justitiekanslern, JK, med om. Utrymmet för att kritisera anställda som uttalar sig i medierna är mycket litet, om de inte uttalar sig om sådant som är sekretessbelagt, framhåller JK.
Överläkaren blev sedermera uppsagd, men fick ersättning från arbetsgivaren efter en tvist i domstol och förlikning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.