Bild: Alexander Armiento

Automatiserad granskning mer effektiv

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-10-13

Sedan Arbetsförmedlingen robotiserat stora delar av granskningen av arbetssökandes aktivitetsrapporter ger Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, myndigheten grönt ljus.

IAF har i tidigare granskningar bedömt att det funnits risk för att Arbetsförmedlingen inte granskat aktivitetsrapporter enligt sina egna framtagna rutiner och att Arbetsförmedlingen inte använt aktivitetsrapporter som det kontrollverktyg som det var tänkt. Enligt en ny rapport har Arbetsförmedlingen nu förbättrat resultaten efter att ha infört automatiserade granskningar.

För två år sedan inledde Arbetsförmedlingen en automatisk riskbaserad granskning av aktivitetsrapporter. Den automatiska granskningen sorterar aktivitetsrapporter utifrån om det är hög eller låg risk att Arbetsförmedlingen behöver agera på innehållet. Rapporter med låg risk markeras som granskade av den automatiska granskningen, medan rapporter med hög risk sorteras till manuell granskning.

Enligt IAF fungerar nu Arbetsförmedlingens kontroll av aktivitetsrapporter i stort sett tillfredställande. Granskningen visar bland annat att:

  • Arbetsförmedlingens kriterier för den automatiska och riskbaserade granskningen fungerar i stort.
  • Arbetsförmedlingens manuella granskning av aktivitetsrapporter oftast sker enhetligt.
  • Arbetsförmedlingen har ökat kravet på antalet sökta arbeten.

I rapporten identifierar IAF dock flera utvecklingsområden där Arbetsförmedlingens granskning av aktivitetsrapporter kan förbättras ytterligare. Ett område handlar om Arbetsförmedlingens kontroll när arbetssökande redovisar sökta arbeten utanför den period aktivitetsrapporten avser. Ett annat handlar om att Arbetsförmedlingens information till arbetssökande om sökintervall i vissa fall är otydlig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA