Annons:

Inga-Maj Skoog ger inte mycket för företrädesrätten till fast anställning. "Den är inte värd mer än pappret den är skriven på".
Bild: Stefan Nilsson
Inga-Maj Skoog ger inte mycket för företrädesrätten till fast anställning. "Den är inte värd mer än pappret den är skriven på".

Åtta år utan att få fast jobb

SIS2013-04-17

Inga-Maj Skoog jobbade i åtta år på behandlingshemmet Fortunagården i Värnamo utan att få fast jobb. Vikariat och timanställningar staplades på varandra.

– SiS är sämst i staten, säger STs vice avdelningsordförande Tobias Bjerman. Det är en fruktansvärt oetisk och dålig personalpolitik.

Inga-Maj Skoog var en av många visstidsanställda inom Statens institutionsstyrelse, SiS. Hon arbetade i 20 år som institutionssekreterare vid Sveriges lantbruksuniversitet, skolade om sig till undersköterska och jobbade inom äldreomsorgen, hemtjänsten och psykiatrin.

– I september 2004 fick jag en timanställning på Fortunagården, berättar hon. Sedan har jag vikarierat på somrarna, återgått till timanställning, fått korta vikariat och sedan timmar igen.

Hon har hela tiden hoppats på en fast tjänst och har länge haft företrädesrätt.

– Jag har sökt flera tjänster, men har inte socionomutbildning. Jag har sökt en nattjänst som behandlingsassistent, men inte fått den heller. I vintras kontaktade jag facket.

ST höll en överläggning med arbetsgivaren som utmynnade i att SiS vidhöll att de bara följt reglerna som gör det möjligt att stapla visstidsanställningar. En annan följd blev att Fortunagårdens chef meddelade att Inga-Maj Skoog inte längre ska anlitas.

– Så nu är jag arbetslös, konstaterar hon. Jag har aldrig kunnat planera vare sig inkomster eller ledigheter, utan bara väntat på att bli inringd. Jag har ställt upp både natt och dag och tror att jag har gjort ett gott jobb. Det känns surt att behöva lära upp nyanställda och inte själv få fast jobb.

Företrädesrätten till lediga tjänster ger Inga-Maj Skoog inte mycket för:

– Den är inte värd mer än pappret den är skriven på. Nu är jag 62 och söker timtjänst i vården de sista åren i yrkeslivet. Vad skulle jag på SiS att göra? Jag kunde ju ha gjort något vettigare i stället.

Institutionschefen på Fortunagården Gunnel Elf vill inte diskutera Inga-Maj Skoogs fall, men säger:

– Lagen är så utformad och vi förhåller oss till den. Jag välkomnar om man ändrar den så att man kan räkna ihop visstidsanställningar och vikariat.

Det är en inställning som Tobias Bjerman, vice ordförande för ST inom SiS, ofta stöter på:

– SiS utnyttjar reglerna systematiskt och vrider ur personalen som om de vore trasor. Med någon vecka kvar till fast jobb får de gå. Det är som boskapshandel.

Han berättar om en anställd som jobbat full tid i många år, och månaden före inlasningen fick ett nattvak på 25 procent som sedan blev hans fasta tjänst. Och om fall där timanställda jobbat 200–220 timmar i månaden utan övertid och fall där timmar bara skrivits över på nästa månad för att undgå krav på övertidsersättning.

– SiS lurar folk. En statlig myndighet ska inte ens vara i närheten av att bete sig så. Vi upptäcker ett dussintal riktigt gräsliga fall varje år, men de är bara symtom på ett felaktigt system.

SiS personalchef Pia Bergqvist säger att myndigheten ska kartlägga visstidsanställningarna.

– Vi ser att det finns ett problem och jag tror inte att vårdkvaliteten alltid tjänar på många visstidsanställda. Men vi måste bemanna 24 timmar sju dagar i veckan. Om vi använder systemet oetiskt? Det vill jag inte uttala mig om före kartläggningen.

Enligt Tobias Bjerman är i dag omkring 1 000 av SiS nära 4 000 anställda visstidsanställda.

På måndag 22 april ska regeringen svara på en fråga från EU-kommissionen om visstidsreglerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA