Åtgärdsprogram efter YI-kritik

ARBETSMILJÖ2003-12-15

Nu ska Umeå universitet ta itu med arbetsmiljön efter hård kritik från Yrkesinspektionen.

Både arbetsmiljömedvetande och kunskaper om arbetsmiljölag och arbetsmiljöavtal i organisationen har brister. Det gäller särskilt hos prefekterna ute på institutionerna.
Så löd Yrkesinspektionens kritik mot Umeå universitet förra sommaren.
De lokala parterna inom Universitetet har därför utarbetat ett åtgärdsprogram som de står eniga bakom.

Bland annat ska mer satsas på arbetsmiljöutbildning – en sådan startade i februari – men det viktigaste är att en planeringscykel införs för hela universitetet. Det förklarar Ing-Mari Nilsson, ST-ATF:
– Meningen är att arbetsmiljön ska bli en naturlig del i arbetet.
Vidare ska behovet av administrativt stöd åt prefekterna ses över. De är redan hårt pressade, en del institutioner är väldigt stora.
– Vi har länge arbetat för att få fart på arbetsmiljöarbetet, fortsätter Ing-Mari Nilsson. Det är anmärkningsvärt att prefekterna inte prioriterat frågorna tidigare. Bristande internkontroll påverkar alla anställda.

Bland de åtgärder YI krävde förra sommaren kan nämnas:

  • handlingsplan för hela universitetet,
  • bättre rutiner för institutionernas arbetsmiljöplaner och internkontroll,
  • arbetsmiljöutbildningen förbättras och medvetenheten hos prefekterna ökas,
  • resurser avsätts för åtgärderna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA