Återkrav minskas av saktfärdighet
På grund av Försäkringskassans saktfärdiga handläggning dömer Högsta förvaltningsdomstolen myndigheten att efterskänka en del av sitt krav på återbetalning av utbetald sjukpenning.
Under 2008 reste en sjukskriven kvinna till Ryssland under sin sjukskrivningsperiod. Hon hade inte begärt tillstånd till sin resa från Försäkringskassan. När hon kom hem igen beslutade myndigheten att hon inte haft rätt till sjukpenning under den period hon varit utomlands och krävde att hon skulle betala tillbaka de 40 191 kronor som betalats ut.
Kvinnan begärde omprövning av beslutet i november 2008, men hennes begäran prövades inte av Försäkringskassan förrän i september 2010. Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten, utan att få något gehör, men kammarrätten beslutade att Försäkringskassan delvis skulle efterge sitt krav. De två år hon fått vänta på beslut utgjorde enligt domen en kränkning av hennes rätt till domstolsprövning enligt Europakonventionen, och därför skulle hon slippa betala 20 000 kronor av återbetalningen.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen bekräftat kammarrättens dom. Kränkningen av kvinnans rättigheter enligt Europakonventionen motiverar sänkningen av återkravet. Inte bara Försäkringskassans långsamma handläggning motiverar det, utan också det faktum att kvinnan också fått vänta elva månader på att få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen är skäl för nedsättning.
”Mot bakgrund av den tidsutdräkt som förekommit hos Försäkringskassan borde Högsta förvaltningsdomstolen ha hanterat målet med viss prioritet och tidigare ha fattat beslut i frågan om prövningstillstånd”, skriver domstolen i domen, om sin egen saktfärdighet .
I domstolen hade kvinnan begärt att återbetalningen helt skulle efterges, därför att hon har mycket dålig ekonomi och får försörjningsstöd från hemkommunen. Det har domstolen inte prövat, utan återförvisar den frågan till Försäkringskassan för en separat prövning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.