Återkrav dåligt skötta

A-KASSAN2009-10-06

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar a-kassorna i en rapport till regeringen. A-kassornas rutiner för återkrav av felaktiga utbetalningar är inte tillräckligt effektiva.

A-kassornas fordringar för felaktiga utbetalningar har ökat under de senaste tre åren, konstaterar IAF. Trots det har antalet beslut om återkrav minskat under samma period. Det totala beloppet som a-kassorna krävt tillbaka har minskat med drygt 30 procent mellan 2006 och 2008 – från drygt 190 miljoner kronor till knappt 130 miljoner kronor.

IAF har specialgranskat sådana fall där a-kassan felaktigt har betalat ut ersättning till personer som i god tro tagit emot den. Granskningen visar att återbetalning bara hade skett i 38 av 239 fall. Dessutom skedde 15 av dessa återbetalningar medan IAFs granskning pågick.

Nu tänker IAF kalla Arbetsförmedlingen och Arbetslöshetskassornas samorganisation till överläggningar för att diskutera de olika tolkningarna av regelverk och praxis på området. Också a-kassornas hantering av ”god-tro-beslut” ska bli föremål för diskussion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA