Bild: Creative Commons

Arriva försökte få huvudskyddsombud att lämna

SPÅRTRAFIKEN2021-01-08

Huvudskyddsombudet Ola Brunnström på Pågatågen erbjöds två årslöner för att lämna sin tjänst. Han tackade nej och riskerade därmed uppsägning, men i veckan blev det klart att han får behålla jobbet, skriver Sekotidningen.

Konflikterna mellan facken på Pågatågen och arbetsgivaren Arriva har eskalerat under hösten. Detta efter att arbetsgivaren försökte få de anställda att gå ned i arbetstid och samtidigt byta till ett mindre förmånligt kollektivavtal, något Publikt tidigare rapporterat om.

I förra veckan tog konflikten en ny vändning när Sekotidningen rapporterade att Ola Brunnström, som är huvudskyddsombud och förhandlingsansvarig i Sekos klubb på Pågatågen, erbjudits 24 månadslöner för att frivilligt lämna företaget.

Bakgrunden ska enligt tidningen vara ett mejl till medlemmarna om det lokala avtalet som Ola Brunnström avslutade med meningen: ”Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss”.

Ola Brunnström tackade nej till arbetsgivarens erbjudande och riskerade uppsägning. Arbetsgivaren ska enligt honom senare upprepat erbjudandet på ett ytterligare möte.

Efter att Ola Brunnström återigen tackat nej valde Arriva att inte gå vidare i ärendet, skriver Sekotidningen. I samband med mötet samlades ett par hundra personer utanför Arrivas kontor för att stötta huvudskyddsombudet.

Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund säger i en kommentar till Sekotidningen att ärendet inte hade något med Ola Brunnströms fackliga uppdrag att göra.

”Det var ett vanligt personalärende som inte hade något att göra med att personen har fackliga uppdrag. Nu är det avslutat”, säger Christer Ekelund till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA