Arkiv i Umeå och Lund läggs ned
Institutet för språk och folkminnen lägger ned verksamheten vid arkiven i Umeå och Lund.
– Det är förödande för vår lokala kulturhistoria, säger Staffan Lundmark, STs ordförande på Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå.
Beslutet om att avsluta insamlingen av material i Umeå och Lund ska ge en besparing på tio miljoner kronor och har fattats av myndigheten. Tanken är att arkiven stängs och att insamlingen ska skötas av arkiven i Uppsala och Göteborg. Men enligt Staffan Lundmark är det uteslutet att verksamheten kan bedrivas på samma sätt på distans.
– Det här är övre Norrlands lokalhistoria. Arkivet bygger på närheten och på vår kunskap om det flerkulturella samhälle vi har här.
Till arkivet strömmar historiskt material in från föreningar och privatpersoner: handskrivna böcker, anteckningar, musikinspelningar, matminnen, intervjuer. Materialet används till forskning.
–Vårt arkiv är också en viktig del i revitaliseringen – att minoriteter som samer och finsktalande har hjälp av oss att ta tillbaka sitt språk och sin historia, säger Staffan Lundmark.
Arkivet i Umeå började som ett regionalt initiativ på femtiotalet och togs över av staten på sjuttiotalet. Ända sedan förslaget om nedläggning presenterades i juni i år har hoppet funnits om att en annan huvudman ska ta över. Hittills utan resultat.
– Just nu fokuserar vi på att det material vi redan har inte ska få lämna Lund och Umeå. Det behövs här.
Enligt institutets personalstrateg Cecilia Andersson berörs omkring elva anställda av nedläggningarna i Umeå och Lund. Innan förhandlingarna är klara kan hon inte säga något om uppsägningar eller om erbjudanden om nya tjänster inom myndigheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.