Annons:

Arbetsskador fortsätter att öka

ARBETSMILJÖ2013-05-30

För tredje året i rad ökar antalet anmälda arbetsskador och arbetsolyckor. Det visar arbetsskadestatistik från Arbetsmiljöverket.

”Den här utvecklingen måste brytas. Arbetsgivarna som har huvudansvaret för arbetsmiljön måste ta de här signalerna på fullaste allvar”, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.



Enligt Arbetsmiljöverket ökar alla typer av arbetsskador, utom skador på väg till och från arbetet.

2012 anmäldes 31 000 arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Motsvarande siffra för år 2011 var 29 000. Arbetsskador som inte orsakade sjukfrånvaro ökade med nio procent, från 53 000 år 2011 till 58 000 år 2012.



Även antalet arbetssjukdomar ökade från 9 800 år 2011 till 10 300 år 2012.

Däremot minskade antalet dödsolyckor. 2012 skedde 45 dödsolyckor vilket är 12 färre än året innan.



Belastningsskador ligger bakom 40 procent av de anmälda arbetssjukdomarna. Orsaken är ofta tunga lyft eller ensidiga och ansträngande arbetsställningar. Den näst vanligaste orsaken till arbetssjukdom, var fjärde anmälan, rör organisatoriska eller sociala faktorer.

”En arbetsskada eller arbetssjukdom kan fördärva livet för en individ, men även samhället påverkas negativt. Pensionsutredningen slår fast i sin slutrapport att arbetsmiljön har en central betydelse för vår förmåga att arbeta högre upp i åldrarna, vilket är en av de viktigaste för förutsättningarna om vi ska kunna bibehålla välfärden”, skriver Mikael Sjöberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA